Képviselőjelölt adócsalás gyanújával

A vám- és pénzügyőrség kezdeményezi Földesi-Szabó László, az Egymásért Egymásért Alapítvány elnöke mentelmi jogának felfüggesztését, miután 225 millió forintos adócsalással gyanúsítják. A korábban Földesi-Szabó ellen milliárdos csempészet miatt indított eljárás már bírói szakban van. Két hete azonban Földesi-Szabót Pakson képviselőjelöltként regisztrálták, ezért mindkét eljárást fel kellett függeszteni.

Miután két hete Földesi-Szabó László leadta a jelöltséghez szükséges 750 ajánlószelvényt, s ezzel mentelmi jogot szerzett, a Fővárosi Bíróság felfüggesztette az ellene és társai ellen milliárdos csempészet és több százmilliós sikkasztás miatt indított pert. Úgy tudjuk, a bíróság kéri Földesi-Szabó mentelmi jogának felfüggesztését.

Emlékeztetőül: az Egymásért Egy-másért Kiemelten Közhasznú Alapítvány elnökét és társait még 2007 tavaszán vette őrizetbe a pénzügyőrség, egy héttel azután, hogy az alapítvány elnöke, aki 2000-ben az ORFK Központi Bűnüldözési Parancsnokságának operatív tisztjeként vonult nyugállományba, hazahozta Mehmet Karcsit, akit három évvel korábban török édesapja hamis útlevéllel csempészett Törökországba. Azzal gyanúsították, hogy 2005 júniusa és 2006 decembere között 8,3 tonna távol-keleti konzerv csempészetében segédkezett, s ezzel egymilliárdos kárt okozott a költségvetésnek.

Az alapítvány azt állította, adományként kapta az ananászkonzerveket a Távol-Keletről. Földesi-Szabó és társai szabadlábra helyezésüket követően azzal védekeztek, hogy az Európa Tanács (ET) vonatkozó rendelkezése szerint vám- és adómentességet élveznek azok a termékek, amelyeket jótékonysági szervezeteknek adományoznak, ezért nem fi zettek sem vámot, sem forgalmi adót a mintegy 1,3 milliárd forint értékű áru után. Az ET hivatkozott állásfoglalása azonban csak azokra a termékekre igaz, amelyeket szétosztanak a rászorulók közt. Földesi-Szabó alapítványa viszont nem osztotta szét az adománykonzerveket. Az áfa- és vámmentesen behozott áruk, némi trükközés után, néhány multinacionális áruházlánc polcaira kerültek.

A vád szerint Földesi-Szabó és Pongó Sándor, a Herba vezérigazgatója a Herba piaci nehézségeinek áthidalására találták ki e szisztémát. A vámhatóságnak benyújtott dokumentumok szerint a hongkongi székhelyű Hors Trading Ltd., majd később a panamai Bellevue Assets AG. adományozott másfél év alatt 8,5 tonna élelmiszert az alapítványnak. Az „adományárukat” – így a vád – ténylegesen a Herba-csoport cégei vették meg, majd, miután elhelyezték a Palotai Vámügynök Szolgáltató Kft. raktárában, papíron eladták a Hors Tradingnak, illetve később a Bellevue Assets AG.-nak. Ezek a cégek nem fizettek az áruért, amit átengedtek az alapítványnak, amely azt vám- és adómentesen vámkezeltette, majd bizományosi értékesítésre átadta a Herbának.

Az eladott konzervek ellenértékének nyoma veszett.

Emlékezetes, hogy az alapítvány kuratóriumában több volt és az ügy kirobbanásakor még aktív nemzetbiztonsági tiszt is szerepet vállalt. Emiatt felvetődött a gyanú, hogy az alapítvány esetleg a Nemzetbiztonsági Hivatal fedőcége volt. Parlamenti vizsgálóbizottság is alakult az ügyben, ám e gyanút a vizsgálat nem igazolta.

Egy nemrég napvilágot látott hír szerint a BKV egyik informatikai beszállítója, a ma már felszámolás alatt álló C. C. Soft. Kft. százmillió forinttal támogatta a Földesi-Szabót az áprilisi választáson jelöltként indító Magyarok Egymásért Szövetsége nevű pártot. A cég vezetője a Hír Tv Célpont műsorában azt mondta: szimpatikus volt a párt programja, ezért támogatta. Tagadta ugyanakkor, hogy a BKV-s ügyletből származó bevételét paszszolta volna tovább.

Értesülésünk szerint a bíróság után a vám- és pénzügyőrség központi bűnüldözési parancsnoksága is kezdeményezi a Fővárosi Főügyészség útján Földesi-Szabó mentelmi jogának felfüggesztését. A vámnyomozók gyanúja szerint Földesi-Szabó és társai 2005-ben és 2006-ban mintegy másfél milliárd forint értékű konzervet vásároltak az unióban, majd a Földesi-Szabó által elnökölt Egymásért Egymásért Alapítvány közreműködésével a teljes mennyiséget az áfa megfizetése nélkül értékesítették Magyarországon.

Az alapítványhoz köthető újabb csalás gyanújára az előző (csempészet és sikkasztás gyanújával indult) nyomozás derített fényt. A vámnyomozók akkor figyeltek fel rá, hogy az alapítvány közvetítésével nemcsak távol-keleti áruk kerültek a Herbához, hanem az Európai Unióban vásárolt termékek is. Emiatt 2008 májusában újabb nyomozást rendeltek el Földesi-Szabó és társai ellen.

Az uniós áruk adómentes értékesítésére kitaláltmódszer sok szempontból megegyezett a távol-keleti áruknál alkalmazottal. Az EU-ban felvásárolt 1,5 milliárd forint értékű konzervet a Herba Zrt. és egy hozzá köthető kft. áfamentesen megvette. Ezután Magyarországon lemondtak a termékek rendelkezési jogáról egy külföldön bejegyzett cég javára, amely azt azonnal adományként továbbította az Egymásért alapítványnak.

Az ügyben három személyt hallgatott ki gyanúsítottként a pénzügyőrség, köztük Földesi-Szabó Lászlót.

Földesi-Szabó László a bíróságon 2009-ben
Földesi-Szabó László a bíróságon 2009-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.