Fidesz-ígéretek a Hit Gyülekezetének

A Hit Gyülekezete elfordult az MDF-től. A Fidesszel ellenben rendeződni látszik a viszony: „egyház-politikai kérdésekben” régóta folynak az egyeztetések.

A Hit Gyülekezete a negyedik legnagyobb egyház Magyarországon, több tízezer szavazót tud mozgósítani. A választások megnyeréséhez ennyi ember kevés, ahhoz viszont elég, hogy egy pártot átsegítsen az ötszázalékos küszöbön. A tavaly nyári EP-választáson nagyon sok tagjuk – elsősorban Bokros Lajos személye miatt –az MDF-et támogatta. Túlzás lenne azt állítani, hogy a gyülekezet teljes gőzzel belevetette magát a kampányba, annyi azonban biztos, hogy nélküle az MDF nem szerzett volna mandátumot az Európai Parlamentben.

Megváltozott a helyzet. A Fidesz (és a KDNP) képviselői az elmúlt években többször is konzultáltak a Hit Gyülekezetével „egyház-politikai kérdésekben”. Ezeken a megbeszéléseken a jobboldali politikusok érzékeltették, hogy ma már máshogyan ítélik meg a gyülekezet működését, mint a Fidesz kormányzása idején. Megígérték, hogy újból kormányra kerülve egyeztetik majd az egyházakkal kapcsolatos törvényalkotási elképzeléseiket a gyülekezettel. Mindebből az is következik, hogy a Fidesz–KDNP környékéről – eltérően az 1998–2002 közötti időszaktól – nem indul politikai-vallási hadjárat a Hit Gyülekezete ellen.

Az utóbbi időben tartott találkozókon az ellenzéki politikusok felvetették, hogy a parlamenti választások során a Hit Gyülekezete ne álljon ki „központilag” az MDF mellett, bízza a helyi csoportokra, melyik jelöltet és pártot támogatják.

Értesüléseinket a pártok és a gyülekezet részéről is megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy évek óta hasonló „szakértői egyeztetések” zajlanak a Hit Gyülekezete és valamenynyi parlamenti erő között.

Ugyanakkor jól látszik, hogy a Hit Gyülekezete „országos szinten” valóban elfordult az MDF-től. A gyülekezet támogatása nem kizárólag a választásokon leadott szavazatokban nyilvánul meg, hanem adott esetben a kampányban való aktív részvételben, legfőképpen pedig az ajánlószelvények gyűjtésében. A hitesek háttérbe húzódásának egyik bizonyítéka éppen az, hogy az MDF-nek eddig véres verítékkel sem sikerült összeszednie elegendő kopogtatócédulát. (Akadnak MDF-es jelöltek, akik továbbra is élvezik a helyi csoportok bizalmát: nekik nincs is gondjuk az indulással.)

Németh Sándor vezető lelkész pár hónapja bejelentette, hogy a gyülekezet istentiszteleteit közvetítő Vidám Vasárnap című tévéműsor mentes lesz a pártpolitikától. Arról is beszélt, hogy a Hit Gyülekezete nem gyűjt kopogtatócédulát egyetlen pártnak sem, ám a tagok szabad állampolgárok, azt tesznek, amit akarnak: a gyülekezet senkit nem utasít semmire, de nem is tiltja a politikai aktivitást.

A tagság ehhez tartja magát. Lapunknak többen is hangsúlyozták, hogy a hitesek nem pártigényeknek akarnak megfelelni: arról van szó, hogy a gyülekezet stratégiája és a Fidesz törekvése találkozott egymással. A Hit Gyülekezete korábban alaposan megégette magát a szabad demokratákkal, évekbe telt, amíg megszabadult az „SZDSZ fiókegyháza” bélyegtől. A saját érdekében kerülni szeretné, hogy még egyszer ilyen szorosan összefonódjon valamelyik párttal, már csak azért is, mert kezd sokféle irányzatot megjelenítő „népegyházzá” válni.

Részben ez is az oka, hogy az EP-választáson a Hit Gyülekezete nem állt ki látványosan az MDF mellett. A jelek szerint jól tette: az SZDSZ maradékával szövetkező, sorozatos botrányoktól sújtott MDF válsága megkímélte a gyülekezetet.

A Fidesszel folytatott egyeztetések mindenesetre különös fényben tüntetik fel Orbán Viktor némelyik megnyilvánulását. A Fidesz elnöke az elmúlt hónapokban többször is kifogásolta, hogy Gera Zoltán nincs a magyar válogatottban. Az Angliában légióskodó focista a Hit Gyülekezete legismertebb „kampányarca”.

A Hit Csarnok a Gyömrői úton
A Hit Csarnok a Gyömrői úton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.