Szonda: egyre nagyobb teret nyer a Jobbik

Nő a választói aktivitás: januárban a jogosultak 43 százaléka, ma már a fele kinyilvánította, hogy elmegy szavazni. Ugyanakkor a pártoknak még lehet mozgósító hatása a lakosság azon 21 százalékára, amely szerint elképzelhető, hogy végül elmegy szavazni.

Főként a fiatalok körében, a nagyvárosokban lehet hatékony a részvételre buzdítás.

Eddig leginkább a Jobbik tudta javítani a pozícióit. Támogatottsága folyamatosan nőtt, jelenleg a választópolgárok 10 százaléka hívüknek. A párt tavaly év végén még Budapesten és a nagyvárosokban volt az átlagosnál erősebb, azóta viszont főleg a kis- és középvárosokban, valamint a falvakban volt képes szimpatizánsokat gyűjteni. A folyamat eddigi eredménye a Jobbik kiegyenlített és egyre mélyülő településszerkezeti beágyazottsága. Továbbra is főként a fiatalok körében népszerűek (az átlagost meghaladó, 13 százalékos arányban támogatják), de az elmúlt hónapokban sok új hívet gyűjtöttek a harmincas-negyvenes korosztályban is (11 százalék).

A Jobbik-tábor ugyan növekedett, de a részvételi aktivitás csökkent. Úgy tűnik, hogy a párt frissen érkezett hívei még hezitálnak. Nemcsak abban, hogy menjenek-e szavazni vagy sem, hanem az is dilemma számukra, hogy a Jobbik-e az igazi.

Szokatlanul alacsony az elkötelezettségük, mindössze fele részük teljesen biztos abban, hogy április 11-én rájuk voksol (a Fidesz táborában ez az arány 66, az MSZP esetében 64 százalék). A viszonylag alacsony szintű kötődésük oka a Fidesz vonzása. A két párt közti ingázásnak továbbra is van esélye, félmillió választó hezitál: április 11-én, hogy a Fideszt vagy a Jobbikot jelölje-e meg. Döntésüknek tétje: a Fidesz kétharmados mandátumaránya.

Mit lát a Nézőpont?

A Nézőpont Intézet március eleji felmérése szerint az aktív szavazók 49 százaléka a Fideszre, 12 százaléka az MSZP-re, 9 százaléka pedig a Jobbikra szavazna. Az MDF-fel az aktív szavazók 2 százaléka szimpatizál. Az LMP akár 9 százalékot is elérhetne, de „karakternélkülisége miatt nem tud kitörni a küszöb alatti” kis pártok közül.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.