Romákkal üzletelt az elfogott keszthelyi Jobbik-elnök

Üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsít a rendőrség egy zalai csoportot. A társaság szokatlan összetételű: a gyanú szerint a keszthelyi Jobbik-elnök környékbeli romákkal alkotott egy csapatot.

K.András, a Zalamegyei Türjén élő roma férfi – állítása szerint – másfél évvel ezelőtt véletlenül nyitott be éppen S. Szilárd ingatlanbecslő és -forgalmazó vállalkozó keszthelyi irodájának ajtaján, hogy segítséget kérjen egy ház eladásához. Ha már akkor tudja, hogy leendő üzleti partnere a Jobbik keszthelyi szervezetének vezetője, a helyi Magyar Gárda egyik alapító tagja, talán nem nyomja le a kilincset. Ám erről a tényről csak két hónappal ezelőtt, az előzetes letartóztatása napján szerzett tudomást.

Ugyanazon a napon kattant a bilincs S. Szilárd kezén is. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság mindkettejüket üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással gyanúsítja. A pároson – és további kilenc társukon – jelenleg 32 millió forintot keresnek. Az ügyben egy kereskedelmi bank tett feljelentést, miután rövid időn belül több, általa nyújtott ingatlanvásárlási hitel is váratlanul bedőlt. A pénzintézet belső vizsgálata kiderítette: a házak valós értéke meg sem közelíti a korábban kiutalt kölcsön összeget.

A tavaly ősszel indult rendőrségi nyomozásról Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője érdeklődésünkre elmondta: eddig tizenegy személyt gyanúsítottak meg a csalássorozattal. Az eladóként fellépő K. Andrást, valamint az értékbecslőként és hitelközvetítőként szerepet vállaló S. Szilárdot előzetes letartóztatásba helyezték, az ingatlanadásvételekben ügyvédként közreműködő Sz. Irén – S. Szilárd édesanyja – házi őrizetbe került,míg a kölcsönöket papíron felvevő vásárlók szabadlábon védekezhetnek.

Információink szerint a következő forgatókönyv szerint zajlottak az események: K. András 2008 júliusa és 2009 januárja között hét ingatlant vásárolt három Zala megyei településen, Türjén, Pakodon és Zalaszentgróton. A romos állapotban lévő családi házakhoz rendkívül olcsón – egy-kétmillió forintért – jutott hozzá, majd ezeket nem sokkal később S. Szilárd segítségével értékesítette. Az értékbecslőként is tevékenykedő S. Szilárd az adásvétel előtt a házakat jelentősen túlértékelte – esetenként a valós árnál négyszer-ötször drágábbra –, majd hitelközvetítőként saját maga intézett kölcsönt a leendő vevőknek. Az adásvételi szerződéseket Sz. Irén gondozta.

Úgy tudjuk, hogy a vásárlók –főként nyugdíjasok és munkanélküliek – valójában hitelképtelenek voltak, a kölcsönbírálathoz általuk benyújtott dokumentumokban nem a valós anyagi helyzetük szerepelt. Akadt közöttük olyan, aki például 180 ezer forintos havi jövedelemről mutatott be igazolást, miközben szociális segélyből élt. Az irreálisan magasra – 10-15 millió forintra – értékelt házakra a bank hat-nyolcmillió forintos hitelt nyújtott, a pénzt Sz. Irén letéti számlájára utalták át.

Pirger Csaba azt mondta: csak a nyomozás lezárása után válaszolhat arra a kérdésünkre, hogy mi lett a tranzakciók során átutalt öszszesen 32 millió forint sorsa. Egyelőre arról sem nyilatkozott, hogy a pénzintézet által folyósított hitelekből kaptak-e valamekkora részesedést a vásárlók.

Jákli Tibor, S. Szilárd ügyvédje megkeresésünkre azt mondta: csak akkor nyilatkozhat az ügyről, ha ehhez megszerzi védence hozzájárulását, ám egyelőre ilyen engedéllyel nem rendelkezik. Információink szerint egyébként a keszthelyi Jobbik-elnök a gyanúsítotti kihallgatásán egyebek között azzal védekezett, hogy a vitatott értékbecslései reálisak voltak, ám a gazdasági válság nyomán bekövetkezett ingatlanpiaci összeomlás miatt a szóban forgó házak értéke mára a töredékére esett.

Bor Tibortól, K. András jogi képviselőjétől megtudtuk: panaszt tett a gyanúsítás miatt, mivel álláspontja szerint ügyfelének csupán annyi szerepe volt a történtekben, hogy olcsón vásárolt fel házakat, amelyeket igyekezett drágábban értékesíteni. Bor Tibor azt állítja, védence több házon is értéknövelő beruházást hajtott végre – bevezette a gázt, kicserélte a nyílászárókat –, és ezek után keresett vevőket az ingatlanokra. Az ügyvéd szerint ügyfele nem lehetett az ügy kulcsszereplője, K. András ugyanis analfabéta, csupán a saját nevét képes leírni, így az általa szignált dokumentumok valós tartalmáról nem is lehetett tudomása.

Megpróbáltuk megszólaltatni a hitelcsalásban szintén gyanúsítottként szereplő vásárlókat is, ám nem jártunk sikerrel. Az egyik vevő pakodi otthonánál többször is próbálkoztunk, de – noha égett a lakásban a lámpa – senki nem nyitott ajtót. Egy másik, zalaszentgróti vásárló házánál sem volt több szerencsénk. Az épületből kilépő, negyvenes éveiben járó férfi csak annyit mondott:

– A volt élettársam ügye ez, nekem semmi közöm hozzá. Ő vette a házat, ő kért hitelt. Semmit nem tudok a dologról, ráadásul már különváltunk. Én itt maradtam a gyerekekkel, ő meg elköltözött.

Az ügyben érintett három településen – Türjén, Pakodon és Zalaszentgróton – a megkérdezett helybeliek meglehetősen szűkszavúan beszéltek a történtekről. Sokan mondták, hogy „hallottak valamit az ügyről”, ám konkrétumokat szinte senki nem említett. Keszthelyen is hiába faggattuk a járókelőket, nem tudtak – vagy nem akartak – nyilatkozni a történtekről. Azok, akik személyesen is ismerték S. Szilárdot, kivétel nélkül azt mondták: megdöbbentették őket a történtek.

Az üggyel kapcsolatban Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője azt mondta: az ügy kipattanását követően a Jobbik etikai és fegyelmi vizsgálatot indított S. Szilárd ellen, amelynek lezárásáig felfüggesztette a keszthelyi elnök párttagságát.

S. Szilárd a zalaegerszegi bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.