Kellenek még a polgári körök Orbánnak?

11 300 – ennyi polgári kört regisztráltak 2002-ben országszerte, miután Orbán Viktor az elveszített választások után a budai Várban életre hívta a polgári körök mozgalmát, mondván: „a haza soha nem lehet ellenzékben”.

A Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek volt a tagja Orbán, miként Vona Gábor is – legalábbis a kezdetekkor. Ő ma már a Jobbik elnöke. Orbán jelszava a polgári köröknek: „készenlét és mozdulás, ha eljön az idő”. Akkor Schmitt Pál úgy írta le a polgári köröket: „a polgári körök selyemháló a nemzet testén”. A Fidesz fősodrába tartozóknak mindig is idegen volt Orbán polgári körös mozgalma, az utcai politizálás.

Kósa Lajos egy intejúban el is mondta, hogy Debrecenben nem alakítottak polgári kört. A legkínosabb epizód az volt, amikor a Tilos Rádió elleni demonstráció után valakik elégették az izraeli zászlót. Ezt követően nemigen rendeztek polgári körös nagygyűléseket, tartottak ugyanis a „provokátoroktól”. Orbán Viktor is már csak a Fidesz-kongresszusokon emlékezett meg a polgári körökről.

„Várjuk, hogy a Fidesz ismét megszólítsa a polgári köröket!” –erről 2008 elején beszélt Horváth Jenő, a budakeszi polgári körök vezetőségi tagja, aki már akkor konstatálta: elmúlt a kezdeti „tavaszi virágba borulás”. Tagadta ugyanakkor, hogy a polgári körösök elkedvetlenedtek volna; szerinte az utcai politizálásról inkább azért tettek le, nehogy összemossák őket a szélsőjobboldali randalírozókkal.

Tavaly Makovecz Imre éppen a Polgárok Házában arról beszélt, a politikai „második vonal rájött, hogy mikor kerül rá a sor, és azért megfúrták a polgári körök világát. Így Hende Csaba, a polgári körök egykori koordinátora nagyon nehéz helyzetbe Került, és bele is betegedett ebbe a történetbe. Azóta föltámadt úgy, amennyire tudott.”

A polgári körösök közül sokan „profi ” Fidesz-politikusok, képviselők lettek. De Bíró Ildikó bizonyította: a polgári körök „köszönik, jól vannak”, léteznek. Annak ellenére is, hogy a civil igazgatóság tavaly elkerült Orbán Viktor elnöki stábjától a Fidesz pártalapítványához. Bíró Ildikó egyébként 2008 őszén összefogásra-megújulásra szólította fel a polgári köröket Tapolcán, az országos találkozón, A polgári közösségért néven pedig díjat alapított. 2009 tavaszán Püspökladányban megszervezte a polgári körök második találkozóját, a gazdakörökkel együtt. A polgári körösök vettek részt a Fritz Tamás nevével fémjelzett Civil Összefogás Fórum demonstrációin is, amikor előre hozott választásokat követeltek a Hősök terén, a Kossuth téren.

Decemberben, a Klebelsberg-kúriában megrendezték a polgári körök első országos bálját. Bíró Ildikó egyébként az Echo Tv-ben megszervezte és vezeti is a Polgári körben című műsort.

A polgári körösöket most nyilván aktivizálták a kampányban, a kopogtatócédula-gyűjtésnél. Hiszen: „itt az idő”. De az nem világos, hogy a választások után mi lesz a sorsuk.

Orbán Viktor 2002. május 7-én, a budai Várban. „Most egy új feladat áll előttünk. Arra kérem önöket, hogy a következő három hónapban hozzanak létre kis, néhány emberből álló csoportokat, baráti csapatokat, polgári köröket. Nem jogi formákra, hanem együttlére, összefogásra, készenlétre van szükség. Most arra van szükség, hogy százszámra alakuljanak polgári körök és társaságok.

Az erőnk, amely a sokaságban van, akkor valódi erő, ha képesek vagyunk magunkat megszervezni. Erőnk csak akkor valódi erő, ha képesek vagyunk megteremteni és megszervezni a polgári Magyarország nyilvánosságát.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.