Bezárhat a tapolcai kórház

Hétfőn bezárhat a tapolcai kórház, és 260 dolgozó maradhat állás nélkül, ha az intézményt működtető Medisyst Kft.-nek és az önkormányzatnak nem sikerül megegyezni az átadás-átvételben.

Tapolcán az egy hónappal ezelőtti „körmendi forgatókönyv” szerint alakulhat a kórház sorsa. Az intézményt működtető Medisyst Kft. tavaly novemberben jelezte az önkormányzatnak, hogy visszaadja a kórház működtetését, ám a részletekről eddig nem sikerült megállapodni. Németh Attila, a Medisyst ügyvezetője azt mondta: ha március elsejéig nem születik egyezség az átadás-átvételről, hétfőtől nem működtetik tovább az intézményt, egyúttal bejelentik a 260 dolgozó csoportos létszámleépítését.

Körmenden február elején botrányosra sikeredett az ottani működtetőváltás: a fideszes vezetésű önkormányzat elszámolási vitába keveredett a Medisyst Kft.-vel, ráadásul a magáncég helyébe lépő önkormányzati kft. csak hosszas huzavona után kapta meg az ÁNTSZ-től a működési engedélyt. Azóta a kórház rendben működik, ám a felek még ma is vitáznak a Medisyst által követelt összegről, információink szerint mintegy százmillió forintról.

Tapolcán a körmendinél is nehezebb lesz a pénzügyi elszámolás, miután a Medisyst két éve egy vadonatúj szakrendelőt épített fel a kórház területén, a műszerbeszerzésekkel együtt pedig a nettó 400 millió forintot is eléri a beruházások összértéke. Németh Attila közölte: nyitottak minden megoldásra, azaz átadhatják az önkormányzatnak a kórházat jelenleg működtető kft.-t, de akár egy új önkormányzati cég is átveheti –a dolgozókkal együtt – az üzemeltetést, ám mindkét lépés előfeltétele a pénzügyi megállapodás.

Császár László, Tapolca fideszes polgármestere szerint egyelőre elég messze esnek egymástól az álláspontok, mivel a nettó 400 millió forintos követelés helyett a város szerint legfeljebb 150–200 millió forint járna a távozó Medisystnek. Császár fenyegetésként értékelte a magáncég azon bejelentését, miszerint hétfőtől nem kívánják tovább működtetni a kórházat, ugyanakkor bízik abban, hogy erre a lépésre végül nem kerül sor.

A polgármester hozzátette: az önkormányzat élőnek tekinti a 30 évre megkötött üzemeltetési szerződést, annak egyoldalú felbontását nem fogadják el, így ha a Medisyst mégis bezárná az intézményt, azt súlyos szerződésszegésnek tekintenék, s egy ilyen lépés jogi és anyagi következményeit a magáncégnek kellene viselnie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.