„Megvalósítható a rendszerváltás álma”

Kampánynyitó rendezvényen mutatja ma be az MSZP választási programját a párt kormányfőjelöltje, Mesterházy Attila. A politikus szerint az ebben szereplő vízióval be lehet teljesíteni a rendszerváltás álmát, az MSZP pedig azoknak a szavazóknak lehet politikai otthona, akiknek fontos a demokrácia megvédése.

– „Új jelölt, új program” – olvasható a neve mellett a választási plakátokon. Ez azt jelenti, hogy szakítani akar a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai korszakkal?

– Szó sincs róla, ez a szlogen arról szól, hogy az MSZP – szemben a nagyobbik ellenzéki párttal – képes a megújulásra és a változásra. Orbán Viktor az elmúlt években semmiben sem változott, a Fidesz négyéves hatalomgyakorlásának jegyei már most láthatóak a kampány során is: centralizálni akar, több cikluson átívelő egypártrendszert akar berendezni. Magyarország azért váltott húsz éve, mert demokráciát és többpártrendszert akart. A Fidesz előre iszik a medve bőrére, még csak a látszatra sem figyel.

– Maradjunk még Gyurcsány Ferencnél! Debreczeni József portrékönyvében a volt kormányfő egyebek közt azt mondja önről, hogy „érdemi, politikai természetű konfliktusom csak a saját politikai államtitkárommal, Mesterházy Attilával volt.” Évekkel később, most, az MSZP kormányfőjelöltjeként miként értelmezi ezt a mondatot?

– Mindig voltak és vannak politikai viták, én ezeket mindig felvállaltam. Ha valamivel nem értettem egyet, legyen szó akár a miniszter vagy a kormányfő véleményéről, mindig megmondtam, hogy mit gondolok. Ha egyedül maradtam az álláspontommal, akkor a többség döntését képviseltem. A vitákat mindig a párt belső fórumain tartottam és tartom most is. Soha nem kötelező egyetérteni a vezetőkkel, a véleménykülönbségeket fel kell vállalni. Egyenes, őszinte beszédnek van értelme, nem pedig a sumákolásnak. Mindig arra kell törekedni, hogy az ország és mi magunk is változzunk. A rendszerváltás álma még nem teljesült.

„A rendszerváltás álma még nem teljesült”
„A rendszerváltás álma még nem teljesült”

Demokráciát, független országot, szabadságot és piacgazdaságot, jólétet akartunk. Sok minden történt az elmúlt húsz évben, de a teljes megvalósulás még várat magára, például az életszínvonal tekintetében. Változásra tehát szükség van. Erről szól a nemzeti modernizációt meghirdető program.

– A „modernizáció” nem kimondottan egy tömegek mozgósítására alkalmas kifejezés.

– Nem kell mindent úgy megközelíteni, hogy az képes-e tömegeket megmozgatni. A modernizáció annak a víziónak a része, amit a szocialisták képviselnek. Ezzel a vízióval be lehet teljesíteni a rendszerváltás álmát. A következő tízhúsz év elég kell legyen ahhoz, hogy elérjük az Európai Unió átlagának életszínvonalát. Az elmúlt évek kormányzásának idején számos modernizációs kísérlet történt már, de az ellenzék semmiben sem volt partner. A nemzeti modernizáció maga egy nemzeti ügy, amihez politikai és azon túli konszenzus kell. Az élet minden területére hatással kell lennie.

– Akkor nézzük a részleteket. Az eddig kiszivárgott tételek többsége nem újdonság: van, amit már 2002-ben és 2006-ban is megígértek a választóknak, mégsem valósultak meg teljesen. Ilyen például az internetet mindenkinek, vagy az ingyenes tankönyv és gyermekétkeztetés terve. Az előző kampányban ingyenes nyelvvizsgát ígértek az érettségizőknek, amiből semmi sem lett. Igaz, most is szerepel az ígéretkosárban az ingyenes nyelvtanulás, csak most a 35 év felettieknek.

– Attól, hogy valami már korábban is szerepelt a programunkban, nem jelenti, hogy a vállalás nem helyes. Fontos, hogy legyenek céljaink és azok mellett kitartsunk. Az, hogy teljes egészébenmeg nem valósult ígéreteket fenntartunk, nem jelent mást, mint hogy nem tettünk le azok megvalósításáról. A felsorolás ugyanakkor nem teljesen helyes. A diákok fele ugyanis, mintegy hétszázezer gyerek, ma ingyen jut tankönyvhöz. A rászoruló gyerekek étkezése jövőre pedig már a nyolcadik osztályban is ingyenes lesz. Több száz óvoda és iskola megújult több tízmilliárd forintból. Tehát sokat léptünk előre, az ígéreteket fenntartjuk, a programokat továbbvisszük, mert jók. A Fidesz velünk szemben csak azt mondja, hogymindenre több pénzt ad majd. A mi ígéreteink és vállalásaink mind számonkérhetőek, a fedezetük pedig ismert.

– Kiemelten kezeli a program a romakérdést is. Igaz, leginkább csak az eddigi programok és tervek folytatását írják benne, a valódi és a szélsőjobb által felerősített alapproblémákat és kérdéseket még csak nem is érintik.

– Az MSZP válasza erre épp az oktatás- és foglalkoztatáspolitika. Hazudik, aki azt ígéri, hogy négy év alatt ezek a kérdések megoldhatók. A szocialisták programjában szereplő vállalások, a telepfelszámolás folytatása, a tanodaprogram, a roma diplomások képzése mind-mind a hosszú távú megoldást szolgálják. Csak azért, mert egy szélsőjobboldali párt célkeresztbe tette a cigányságot, a baloldal nem térhet le arról az útról, amelyben megoldásként hisz.

– A program első verziójában még szerepelt a következő mondat: „támogatjuk az ombudsmanok javaslatát, igenis, készüljön statisztikai adatgyűjtés a bűnelkövetők származásáról”. Ez a tétel a végleges dokumentumból kikerült, ahogyan az egészségügyi részben az egyéni járulékszámlára vonatkozó vállalás is.

– A javaslat célja épp az volt, hogy az adatgyűjtés nyomán bemutassa: nincs összefüggés az etnikai hovatartozás és a különböző bűnelkövetések között, mint ahogyan azt a szélsőjobb állítja. Minden beérkező szakpolitikai javaslatot megvizsgáltunk, de nem minden került bele a végső programba.

– Vissza kívánják adni a politika és a parlamenti munka tekintélyét, minden eszközzel küzdeni fognak a korrupció ellen – olvasható az anyagban. Ehhez képest mindennap rendőrségi akciókról, letartóztatásokról, kormánypárti politikusokat érintő vagy velük kapcsolatba hozható ügyekről olvasni.

– A média elfelejti, hogy a Fidesz-kormány idején mik történtek, ahogyan azt is, hogy tucatnyi fi deszes politikus ellen folyik jelenleg is büntetőeljárás. Csak ezt nem olvassuk mindennap. Persze, ez nem mentség. Aki hibázik, azt meg kell büntetni. Vissza kell térnie az őszinteségnek a politikába. Az MSZP-nek is változnia kell, olyan pártnak kell lennie, amelyre azért szavaznak az emberek, mert az értékrendje támogatandó, nem pedig azért, mert a legkisebb rossz. Szakítani kell azzal, hogy gumikesztyűben húzzák be az emberek az ikszet a szavazófülkében.

– A kampánynyitón bemutatandó dokumentum alcíme: „ajánlat a demokratikus oldal programjára”. Mit vagy kiket ért demokratikus oldal alatt?

– Ezt a programot úgy állítottuk össze, hogy kormányról és ellenzékből is képviselni lehet. Az MSZP politikai otthona azoknak a szavazóknak, akiknek fontos a demokrácia megvédése. Mi nem pártokkal, hanem az emberekkel akarunk szövetséget kötni. A választóknak azt kell mérlegelniük, hogy milyen Magyarországon akarnak élni. Ahol félni kell akkor, ha ki merem mondani, hogy hiszek a baloldali-liberális értékekben, vagy ahol szabadon lehet élni és hisznek a magánélet szentségében. Mi az utóbbit akarjuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.