Szó és tett a fasizmus ellen

Az újjáéledő fasizmus ellen tiltakoztak a hét végén a németországi Drezdában és Budapesten is. Február 13–14. a német újfasiszták naptárában a szokásos évi nagy felvonulás napja.

Az idén 65 éve annak, hogy az amerikai és a brit légierő földig bombázta Drezda belvárosát, amivel a neonácik szerint háborús bűncselekményt követtek el. A rendszerváltozás óta hagyománynyá vált, hogy ezen a napon a neonácik végigmasíroznak a városon. Idén azonban minden másként alakult. Közel tizenötezer ember vont élő láncot Drezda belvárosa köré, és megakadályozta a hatezer feketeinges masírozását. A szélsőjobboldali és a kezükben fehér rózsát tartó ellentüntetők között összecsapások is voltak, Drezda néhány órára valóságos ostromzónává alakult. A civil összefogás végül megfutamította a neonácikat, akik Drezda helyett környékbeli kisvárosokban tartották felvonulásukat.

Több hazai antifasiszta szervezet szombaton a budapesti Hollán Ernő utcában tiltakozott a nálunk is újjáéledő szélsőséges megnyilvánulások ellen. A szónokok az Újlipótvárosban azt hangsúlyozták: Magyarországon megjelent a verbális fasizmus, s ez ellen minden demokratikusan gondolkodó embernek tiltakoznia kell. A mintegy háromszáz érdeklődő előtt megtartott rendezvényre elment Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Lendvai Ildikó, a szocialisták elnöke is.

Több tucat civil gyűlt össze szombaton a budapesti Duna-parton, és kefékkel, rongyokkal megtisztították a budapesti roma emlékművet, amelyet ismeretlenek – az elmúlt hónapokban ismétlődően – állati ürülékkel szennyeztek be.

Minthogy a rendőrség nem engedte, hogy nyilvános helyen ünnepeljék meg a „becsület napját”, így a Magyar Cserkészszövetség egyik táborát szemelték ki maguknak a hungarista szervezetek. A hungaristák, akik munkatársunkat is meghívták a titokban szervezett ünnepségre, tiltakoznak a „náci” és „fasiszta” bélyeg, illetve a szkinhedekkel való azonosítás ellen. Megrögzött antiszemiták, és elvetik a többpártrendszert, a Jobbikot a „zsidó pártokrácia” képződményének tekintik, de abban bíznak, hogy a Magyar Gárda tagjai csatlakoznak hozzájuk.

Antifasiszta tüntetők kukákat borogatnak Drezdában
Antifasiszta tüntetők kukákat borogatnak Drezdában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.