Dühöngőbe zárt gyerekek a speciális iskolában

Nevelési célzattal zártak be hosszabb-rövidebb időre nehezen kezelhető gyerekeket egy belülről nem nyitható szobába a kecskeméti Juhar utcai speciális iskolában. Volt olyan gyerek, aki a szükségét is az üres szobában volt kénytelen elvégezni. Ügyészségi nyomozás indult.

Az elmúlt napokban érkezett az a feljelentés a kecskeméti ügyészségre, amely szerint a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által fenntartott, fogyatékosokat és állami gondozottakat foglalkoztató kecskeméti Juhar utcai speciális intézményben megalázó módon bánnak a nehezen kezelhető gyerekekkel.

Bár az intézményt korszerűsítik, a pedagógiai módszerek elavultak és kegyetlenek
Bár az intézményt korszerűsítik, a pedagógiai módszerek elavultak és kegyetlenek

A feljelentés szerint – amely névvel említi az érintetteket – az iskolában a rossz magaviseletűeket úgy „rendszabályozzák”, hogy hosszabb-rövidebb időszakokra egy belülről nem nyitható szobába zárják. A feljelentés szerint volt olyan gyerek, aki még a testi szükségleteit is kénytelen volt e szobában elvégezni. Egy kislány pedig az egész karácsonyt ebben a helyiségben töltötte – szintén nevelési célzattal.

A rendszabályozásra szolgáló szoba tényét érdeklődésünkre több, névtelenséget kérő dolgozó is megerősítette. Kiderült: a speciális büntetést elszenvedő gyerekek nagyrészt állami gondozottak, nincs olyan hozzátartozójuk, akivel napi kapcsolatban állnának.

Tudósítónknak sikerült beszélnie egy autista kisgyermek édesanyjával, aki tud az úgynevezett dühöngőszoba létezéséről. Az asszony – aki már elvitte gyermekét a Juhar utcai iskolából – nem kívánta a nevét felfedni. Ugyanakkor elmondta: kisfia a szülői környezetben nyugodt, kiegyensúlyozott, az intézményben azonban több alkalommal is előfordultak úgynevezett hiperaktív kitörései, s ilyenkor őt is bezárták ebbe az üres szobába. Amikor ő ezt kifogásolta, a nevelők azt válaszolták neki: ez nem árt a gyereknek és nem történhet semmi baj, mert kamerán követik a benti viselkedésüket.

– Ennek ellenére – mondta az anya – a kisfia a szobában kénytelen volt a nadrágjába vagy a szoba sarkába pisilni, mert az állítólagos kamerákon keresztül nem vették észre, hogy mire lenne szüksége, és hogy ki kellene onnan hozni. Kérdésünkre válaszolva az asszony elmondta: előfordult, hogy a gyermeke néhány órát, de volt olyan eset is, amikor egy egész napot töltött a „dühöngőben”. Hozzátette: véleménye szerint másként is lehetne kezelni egy problémás gyereket, ezt igazolja számára az, hogy amióta egy másik intézménybe vitte a kisfiát, nincsenek dührohamai, nem vizel be.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket szerettük volna feltenni Kimpián Ildikónak, az intézmény igazgatójának. Titkárságán először visszahívást ígértek, majd azt közölték, hogy az igazgató asszony tárgyal. Végül többszöri keresésünkre sem sikerült szót váltanunk vele.

Mint azt más forrásból megtudtuk, a Juhar utcai intézményt fenntartó Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál belső vizsgálatot rendeltek el a Juhar utcai iskolával kapcsolatos szülői panaszok, valamint itt korábban dolgozó szakemberek elbocsátása miatt. A vizsgálatot Bagó Zoltán, a megyei önkormányzat alelnöke vezeti, aki érdeklődésünkre azt mondta: a bizottság sokrétű és alapos munkát végez, de annak részleteiről az eljárás lezárásáig nem kíván nyilatkozni.

Kopasz Zsolt, a Kecskeméti Városi Ügyészség vezetője közölte: az ügyben személyi szabadság megsértésének bűntettében rendeltek el eljárást.

Bokszmeccs, tanító célzattal

A kecskeméti Juhar utcai speciális iskola sajátos nevelési módszerei már nem először kapnak nagy nyilvánosságot. Ugyanitt 2006-ban úgy próbálták megnevelni az egyik nehezen kezelhető tizenhat éves fiatalt, hogy annak az egyik nevelőjével kellett kiállnia bokszmérkőzésre a többiek előtt. A harmincnégy éves gyermekfelügyelő a húszperces mérkőzés alatt néhányszor úgy megütötte a fiút, hogy az orra és a szája vérezni kezdett , és többször elesett.

A „tanító célzatú” bokszmérkőzést az intézmény igazgatója hagyta jóvá. A nevelőt, valamint az iskola igazgatónőjét – mindketten eltávoztak már az intézménytől – a bíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.