Mesterházyval elúszott a pénz az MDF-SZDSZ házasságra

Megzavarhatja az MDF és az SZDSZ amúgy is konfliktusokkal terhelt választási megállapodását Mesterházy Ernő üzletember, főpolgármesteri főtanácsadó őrizetbe vétele. Nem tudni, honnan lesz kampánypénz.

Az MDF a házasságból eddig csak a botránnyal „gazdagodott”, így SZDSZ-es forrásaink szerint kérdéses, hogy Mesterházy Ernő kiesése után miért érné meg a közös választási szereplés a két pártnak. Eddig sem elsősorban a programközösség jellemezte ugyanis a két párt egyeztetéseit – sokkal inkább az, hogy ki mit (anyagi támogatást, infrastruktúrát, aktivistákat, jelölteket) tud beadni a közösbe.

Korábban beszámoltunk arról, hogy bizonyos híresztelések szerint Demszky Gábor főtanácsadója biztosítaná az SZDSZ „hozományát”. Vagyis: a szabad demokratáknak kellene állniuk a MDF-es kampány költségének jó részét. Ennek hiányában több, saját forrással nem rendelkező jelölt indulása is kérdésessé válhat, de akár még az ajánlószelvények összegyűjtése is gondot okozhat az „elárvult” pártszövetségnek. Hacsak nem találnak más szponzort – ami nem lesz könnyű, különösen annak fényében nem, hogy az MDF és személyesen Dávid Ibolya pártelnök is konfliktusba keveredett az UD Zrt.-botránnyal összefüggésben Csányi Sándorral.

Persze, ha hihetünk a pártok hivatalos nyilatkozatainak, akkor nincs semmi gond, hiszen állításuk szerint a tárgyalásaikat, a választási együttműködésüket egyáltalán nem befolyásolja Mesterházy kiesése. Olyannyira nem, hogy Makay Zsolt, az MDF választmányi elnöke lapunknak azt mondta, Mesterházy Ernő sem volt résztvevője egyetlen hivatalos tárgyalásnak sem, amely az MDF és az SZDSZ választási együttműködéséről szólt, és „nincs köze a kampánypénzekhez sem”. Makay közlése szerint arról, hogy az SZDSZ mennyivel és milyen formában járul hozzá a közös kampányhoz „szerződésszerű, transzparens” megállapodást fognak kötni, ha a két párt együttműködése eljut addig.

Arra, hogy a kiszivárgott hírek szerint az SZDSZ 300 millió forinttal járulna hozzá a közös kampánykasszához, Makay nem tudott válaszolni, mint mondta, a kampánypénzek kezelése nem az ő hatásköre.

Egy forrásunk úgy fogalmazott: „az SZDSZ által ígért hozomány nélkül a demokrata fórumnak a rendelkezésére álló kampánypénz csak gyűlésekre, terembérlésre és legfeljebb szendvicsre-pogácsára elég, komoly, európai színvonalú kampányra, óriásplakátokra, televíziós-rádiós reklámokra nem. Az SZDSZ-ből ellentmondásos információkat kaptunk a költségekről, de forrásaink többsége százmilliós nagyságrendet említett –persze, konkrétumokat „senki sem tud”; egyik parlamenti forrásunk szerint azonban „Ernőt ismerve, puszira nem adott pénzt”, azaz az üzletember eddig aligha utalt át érdemi öszszeget az MDF kampányszámlájára”.

Visszatérve Mesterházy Ernőre: ügyvédje, Papp Gábor jogi képtelenségnek nevezte gyanúsítotti kihallgatását. A védő azt mondta: védence a nyomozók kérdéseire több órán át válaszolt. Tájékoztatása szerint Mesterházy, akit felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés gyanújával vettek őrizetbe, kifejtette: semmilyen kapcsolatban nem áll azokkal a cégekkel és magánszemélyekkel, amelyek, illetve akik az adott ügyben érintettek. Több gyanúsítottat nem is ismert közülük.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője lapunkkal azt közölte: kezdeményezik Mesterházy előzetes letartóztatásba helyezését.

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke (b), a Képviselõi Irodaházban tartott sajtótájékoztatón bejelenti, hogy Debreczeni József közíró (j) a 2010-es választásokon az MDF színeiben indul országgyûlési képviselõjelöltként.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.