BKV-ügy: őrizetben Demszky tanácsadója

Többórás kihallgatást követően a rendőrség szerdán a kora esti órákban őrizetbe vette Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor tanácsadóját, Regőczi Miklóst, a BKV korábbi vezérigazgató-helyettesét és Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt. Gyanúsítottként hallgatták ki továbbá Tóthfalusi Györgyöt, a közlekedési vállalat korábbi SZDSZ-es igazgatósági elnökét, Horváth Évát, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes egykori sajtósát, valamint élettársát, Mátay Lászlót, a stop. hu hírportál korábbi főszerkesztőjét.

A BRFK gazdaságvédelmi főosztályának BKV-nyomozócsoportja szerda reggel a lakásáról állította elő Tóthfalusi Györgyöt, a közlekedési vállalat egykori SZDSZ-es igazgatósági elnökét és Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadóját. Zelenák Tibort, a BKV volt kommunikációs vezetőjét, Horváth Évát, Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes volt sajtósát és élettársát, Mátay Lászlót, a stop.hu hírportál volt főszerkesztőjét, valamint Regőczi Miklóst, a BKV volt vezérigazgató-helyettesét gyanúsítotti kihallgatásra idézték be. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője lapunknak elmondta: tizenkét tanácsadó cég szerződéseivel összefüggésben valamennyiüket hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség.

A Városháza több irodájában is házkutatást tartottak
A Városháza több irodájában is házkutatást tartottak

A következő felsorolás a gyanúsításokban szereplő jogi kategóriákat tartalmazza: Regőczit és Zelenákot azzal gyanúsítják, hogy egykori vezérigazgató-helyettesként, illetve főosztályvezetőként a társaság veszteséges működése ellenére, vagyonkezelési kötelezettségük megszegésével, a BKV nevében szükségtelen és indokolatlan kommunikációs szolgáltatások igénybevételére vonatkozó vállalkozói és megbízási szerződéseket kötöttek, illetve igazoltak különböző teljesítéseket. Regőczit hűtlen kezelés bűntettének elkövetése, Zelenákot pedig bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt hallgatták ki. A nyomozók azt állítják, hogy Regőczi tizenkét céget érintően mintegy 81 millió forint, Zelenák hat céget érintően, több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A gyanúsítások szerint ugyancsak tizenkét céggel öszszefüggésben gyanúsítják hűtlen kezeléssel Mesterházyt és Tóthfalusit is.

A nyomozók ismételten gyanúsítottként hallgatták ki Horváth Évát, felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés gyanújával. A nyomozás adatai szerint szándékosan vette rá a BKV vagyonkezelési kötelezettséggel rendelkező vezetőit, hogy kötelességüket megszegve a társaság veszteséges működésével össze nem egyeztethető, szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek. Így 12 cég vonatkozásában 81 millió forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Tafferner Éva a Népszabadságnak azt mondta: a nyomozók házkutatást tartottak valamennyi gyanúsítottnál, valamint a Városháza több irodájában. Valamennyi helyszínen BKV tanácsadói szerződéseket és azokkal összefüggő egyéb dokumentumokat, valamint (több helyen) számítógépeket foglaltak le.

A szóvivő elmondta: valamennyi gyanúsított vallomást tett, arról azonban, hogy ki és mit mondott, a szóvivő – a nyomozás érdekeire hivatkozva – nem árult el részleteket. Tafferner közlése szerint valamennyi gyanúsított panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Az estig tartó kihallgatások végén a rendőrség őrizetbe vette Mesterházy Ernőt, Zelenák Tibort és Regőczi Miklóst. Tafferner Éva azt mondta: a BRFK azt javasolja majd a Fővárosi Főügyészségnek, hogy tegyen indítványt a bíróságon előzetes letartóztatásukra.

A BRFK a múlt nyáron, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának feljelentése nyomán kezdte mélyrehatóbban vizsgálni a BKV gyanús végkielégítéseit és előnytelen szerződéseit, mára a vállalat hat volt, illetve az eljárás kezdetén még hivatalban lévő vezetőjét gyanúsítják hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel. A szálak egyre magasabbra vezetnek.

Még a múlt év végén látványos kommandós akcióban fogták el a cég jogi igazgatóját egy óbudai mélygarázsban, 11 millió forinttal a táskájában, ami a gyanú szerint kenőpénz lett volna. Hasonló sors várt Fruzik Zsolt Béla informatikai igazgatóra is, neki azonban sikerült elmenekülnie. A csaknem 90 milliós végkielégítéséről elhíresült Szalainé Szilágyi Eleonóra előzetesben várja a nyomozás befejezését. Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint nemcsak önmagának utalt jogosulatlanul sokmilliós végkielégítést, hanem más volt BKV-vezető számára is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.