Bunyevác bonyodalmak

Pálinkás József, az MTA elnöke nem az Akadémia hivatalos állásfoglalását ismertette, amikor egyik tavalyi levelében úgy fogalmazott: nem látja akadályát annak, hogy önálló nemzetiségi státuszt kapjanak Magyarországon a bunyevácok. Minderről az MTA elnöki titkárságának vezetője az Országos Választási Bizottságot és a nemzetiséggé nyilvánítást most újra kezdeményező bunyevác egyesületet is tájékoztatta.

Az eset pikantériája, hogy 2006-ban, amikor még Vizi E. Szilveszter volt az elnök, az Akadémia nem tartotta indokoltnak a bunyevácok kisebbségként való elismerését. A parlament ennek nyomán akkor elutasította a bunyevácok kérelmét.

Pünkösdi királynők, ún. králjicák. Baja, 1919.

Az OVB sem tekinti hivatalos állásfoglalásnak Pálinkás levelét, a bunyevácok ugyanakkor ismét próbálkoznak. Ahhoz, hogy másodszor is a parlament elé kerüljön az ügy, legalább ezer aláírást kell összegyűjteniük.

A horvátok azonban, akik maguk közül valónak tartják a bunyevácokat, tiltakozásul az Alkotmánybírósághoz fordultak. Az Alkotmánybíróság döntéséig nem kezdődhet meg az aláírások gyűjtése. Muity Mijo, a bunyevácok képviselője obstrukciós taktikára gyanakszik: a horvátok szerinte azt akarják, hogy a bunyevácok kifussanak az időből, és az őszi választásokon ne tudjanak kisebbségi önkormányzatokat alakítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.