Tragédia lett a H1N1-sikersztoriból

„Hétfő hajnalban elhunyt a Kútvölgyiben feleségem, Niki. H1N1-fertőzött kismama, december harmadikán császározták. Szilveszterkor hazaengedték. A híradások úgy szóltak róla, hogy a folyosón sétálgat.

Négy nap múlva visszakerült kórházba. Január 18-án hajnalban elment örökre. Három gyermeket hagyott itt. Gondoljatok rá. A Baba jól van, ma hoztam haza… Tudom, nem itt a helye, de az Origón napok óta nem megy a kommentem, és sehol semmi hír a médiában. Valakiknek most már érdeke, hogy hírt adjanak róla.” (renyiniki.mindenkilapja.hu)

A bejegyzés a NOL egyik cikkére érkezett kommentként Princzing Attilától, az asszony férjétől. Mint mondja, végső kétségbeesésében írt, nem tudja, mihez kezdjen.

Felesége, Rényi Nikoletta december végén még az egészségügy sikertörténete volt, mint az első olyan kismama, aki végül megúszta a H1N1 vírus okozta fertőzést. Szilveszterre hazamehetett. Fiát császármetszéssel, idő előtt segítették a világra. A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti klinikájának orvosi bravúrjaként került a címlapokra. Az asszony azonban, négy nap múltán, visszake rült az intenzív osztályra. Újra belázasodott, úgy érezte, bal tüdejébe nem jut levegő. Testvére és férje úgy tudja: az influenza szövődménye okozta a bajt. Újabb háromhetes kezelés következett, az utolsó napokat az asszony kómában töltötte. Fiát csak képről látta.

A babát az apja néhány napja vitte haza a gyerekklinikáról, ám, mint mondja, nem nagyon tud mit kezdeni vele. Két nagyobb lánya, a kilencéves Zsófi és a hétéves Fanni egyelőre a nagymamától jár iskolába. A férfi munkanélküli lett. Egyelőre nem kap családi pótlékot, özvegyi nyugdíja csak hónapok múlva lehet. A babát a négyszáz kilométerre élő testvérére bízta.

Elhunyt felesége testvére, Rényi Tibor lapunknak elmondta: húga beoltatta a gyerekeit, de amikor magát akarta oltatni, az orvos a rendelőn kívül tartózkodott, az asszisztense pedig nem adta be neki a vakcinát. Másfél héttel később jelentkeztek nála a tünetek. Járt a háziorvosnál, sőt amikor a láza nem csillapodott, az ügyeletre is elment segítséget kérni, de mindenütt azt javasolták: szedjen C-vitamint, Algopyrint és pihenjen. Végül, amikor már elszíneződött a bőre, a szülei vitték el a tüdőgondozóba, ahonnan mentő szállította a Kútvölgyibe.

Arról, hogy pontosan mi okozta az asszony halálát, a Kútvölgyi úti klinika igazgatója, Gál János professzor nem nyilatkozott.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos lapunknak elmondta: nincsenek pontos adataik, de szerinte huszonötnél több állapotos nőt kezeltek eddig a kórházak intenzív osztályain. Öten – köztük Rényi Nikolett – belehaltak az influenza okozta szövődményekbe.

Távozik a kórháztól a vétlen orvos

Szakmai hibát nem követtek el az orvosok, de egyikük tiszteletlen volt a beteggel – így zárult az a belső vizsgálat, amit a nagykanizsai kórházban indítottak, miután az intézményben elhunyt a H1N1 vírusfertőzés gyanújával kezelt Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester. A részben elmarasztalt orvos távozik a kórházból. Mint arról beszámoltunk, a sakkozót kétszer is mentő vitte a kórházba magas lázzal, ám csak harmadszorra vették ott fel; háromhetes kezelés után hunyt el. A teszt nem igazolta szervezetében a H1N1 vírust, de a szerológiai vizsgálatnak még nincs eredménye. Az ÁNTSZ jelentése szerint az orvosok nem hibáztak.

A szakértő szerint „nem befolyásolta érdemben a kórlefolyást” az, hogy másodszorra is hazaküldték. A kórház belső vizsgálata szerint is megfelelő volt a sakkozó ellátása, ám az egyik kezelőorvos viselkedése kifogásolható volt – közölte Székely István, a vizsgálóbizottság elnöke „kioktató stílusban” fogalmazta meg észrevételeit az ambuláns lapon. Az érintett részmunkaidőben foglalkoztatott orvos jelezte, hogy nem kíván a tovább a sürgősségi osztályon dolgozni, s ezt a kórház tudomásul vette.

Falus: az eddig meghalt öt kismama közül egy sem volt beoltva

A H1N1-fertőzés következtében eddig meghalt öt kismama közül egy sem volt beoltva az új vírus ellen; a kórházba került állapotos nők közül mindössze ketten kapták meg a védőoltást - közölte az országos tiszti főorvos kedden. Hozzátette: az a két nő, aki megkapta az oltást, az antivirális kezelés után gyorsan meggyógyult. A betegség valószínűsége átlagosan 7-10-szeres lehet a terhes nők körében világszerte, Magyarországon a H1N1 vírus miatt intenzív osztályon ápolt betegek 20 százaléka volt állapotos a járvány csúcspontján. Jelenleg hat kismama van kórházban, egyikük sincs lélegeztetőgépen - mondta.

A legutóbb, az új típusú influenzával összefüggésben a budapesti Kútvölgyi Kórházban meghalt kismamával kapcsolatban Falus Ferenc megjegyezte: az elhunyt családja megtiltott mindenféle információközlést a betegség részleteiről, körülményeiről. Általánosságban annyit elmondott, hogy ha valakinek súlyos légzési elégtelenséggel járó betegsége van, előfordulhat, hogy a lélegeztetés következtében a tüdő nem épül fel azonnal és teljes mértékben. Ilyenkor kialakulhatnak a tüdőben elváltozást okozó szövődmények, amelyek további kezelést igényelnek.

Falus Ferenc kiemelte: összesen 107-en haltak meg eddig H1N1-fertőzés miatt Magyarországon, közülük mindössze 4-en voltak beoltva a vírus ellen. A négy beoltott közül ketten "végállapotban voltak", tehát az oltás nem segíthetett rajtuk, az újinfluenza pedig nem befolyásolta állapotukat. A harmadik betegnek "nagyon súlyos bakteriális tüdőgyulladása volt", ezért "nem egyértelmű a dokumentumok alapján, hogy az újinfluenza szövődménye lett volna" a halál oka, míg a negyedik elhunytnál az adatok egyelőre hiányosak - mondta az országos tiszti főorvos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.