A KDNP szerint nem a „svédség” a lényeg

A svéd modellnek nem a „svédség” a lényege, hanem az egyéni számla – mondta a lapunknak adott interjúban Mészáros József, a KDNP alelnöke. Az egyéni számlás rendszer (NDC) pedig a KDNP 2007-es nyugdíjreform-koncepciójának ma is érvényes eleme – erősítette meg a politikus, aki a Fidesz-kormány alatt a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője volt.

– Érvényes még a KDNP 2007-es nyugdíjreform-tervezete? Iván László, a Fidesz nyugdíjastagozatának elnöke azt mondta, a fideszesek is dolgoznak a koncepción, de az nem publikus.

– A KDNP-koncepció háromévvel ezelőtt elkészült, a parlament elé terjesztettük. Azóta történtek változások, hiszen jött a Bajnai-csomag. De a 2007-es koncepciónk alapjai érvényesek.

– Felsorolná a KDNP-nyugdíjreform legjellemzőbb jegyeit?

– Demográfiai nyugdíjpillér – agyermekes családok esetén a szülők gyermekeik adójának meghatározott részét kapnák felmenő rendszerben, ez híresült el úgy: „nagyipénz”. Érvényes az egyéni számlás rendszer is.

– Az egyéni tőkeszámlás rendszerre (NDC) – önt idézzük – éppen a „választási elígérkezések kiküszöbölése miatt” lenne szükség. Ez kedvezőtlenebb lenne a nyugdíjasok számára?

– A KDNP tervezete szerint azöregségi nyugdíj alapjául szolgáló járulékokat névre szólóan az egyéni számlára kellene befizetni. A számlán ezek az összegek egy meghatározott belső kulccsal kamatoznának. Az irányadó nyugdíjkorhatár a mi javaslatunkban 62 esztendő. MSZP-s megtévesztés a 70 éves korhatár – ez ugyanis a nulladik pillér lenne, s azokra vonatkozna, akiknek egyébként nem lenne jogosultságuk nyugdíjra. Az sem igaz, hogy 2013-ban a KDNP adókötelessé tenné a nyugdíjakat, a Horn-kormány idején elfogadott törvény rendelkezik így. Az egyéni számlás rendszer szerint azt, hogy az érintett milyen összegű nyugdíjat kap, természetesen a befizetések vezérlik.

– Ez az egyéni számlás KDNP-selképzelés nem különbözik az úgynevezett svéd modelltől, amelytől a Fidesz naponta többször is elhatárolódik.

– Ezt a modellt először Buchanan Nobel-díjas közgazdász javasolta 1965-ben. A rendszert hosszú kidolgozás után Svédországban vezették be először, és aztán szerte a világban. Nálunk most neveződött el „svéd modellnek” a közbeszédben, noha ennek nem a „svédség” a lényege, hanem az egyéni számla.

– Van különbség a svéd rendszer és a KDNP elképzelése között?

– Annyi, hogy mi mindenképpen kiegészítenénk a már említett demográfiai pillérrel. Svédországban is működik egy alapnyugdíj, ez a mi koncepciónk szerint is lenne, hiszen fontos a szolidaritási elem egy társadalombiztosítási rendszer esetén, hogy senki ne maradjon ki a rendszerből. Magyarországon például 2013-tól megszűnik a minimálnyugdíj, ennek okán nagyon sokan nagyon kevés ellátást kaphatnak. Az általunk javasolt rendszer a nők diszkriminá cióját csökkentő járulékpolitikát is tartalmazna.

A Fidesz a nyugdíjvita során arról beszélt, hogy a Nyugdíj- és Idősügyi Ke rekasztal támogatta a svéd modellt, így azt a kormány nyilván be akarta vezetni. A kerekasztal valóban alapos munkát végzett, és ennek keretében fölmérte a svéd modellt is. Jelentésük lényege: az a költségvetés számára kedvező, a nyugdíjasok számára viszont kedvezőtlen. A Varga Mihály által delegált szakértő, Németh György,

elégedetlen volt az elemzéssel, amelyhez különvéleményt csatolt – ő a svéd modellt javasolta bevezetni, amelyet „természetes nyugdíjrendszer” néven jellemzett. Ez csak annyiban érdekes, hogy a Fidesz, amióta Varga Mihály ezzel kapcsolatos, a svéd modell elemeit tartalmazó nyilatkozata nyilvánosságot kapott, szinte mindennap tagadja a svéd modell bevezetésének szándékát.

Mészáros József: MSZP-s megtévesztés a 70 éves nyugdíjkorhatár
Mészáros József: MSZP-s megtévesztés a 70 éves nyugdíjkorhatár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.