Újabb vita a Kossuth térről: zsarol a kerület?

Pénzért adná meg csak az engedélyt az V. kerület a Kossuth téri mélygarázs és a Parlament látogatóközpontjának a megépítésére; lapunk információi szerint a kerület fapótlás címén több mint 175 milliót kérne a passzus kiadásáért.

Úgy tudjuk, a beruházó Parking Kft. közjegyző előtt, közokiratban vállalta, hogy az engedély jogerőre emelkedése esetén hajlandó kifizetni a kért összeget. Választ azóta sem adott a kerület.

Lakos Imre (SZDSZ), a városüzemeltetési bizottság elnöke megerősítette lapunk értesülését, mint mondta, megvannak a közműkiváltásokhoz szükséges engedélyek, csak az építési engedély hiányzik, hogy elindulhasson az építkezés. Hozzátette, a kerület a kivágandó fák pótlása helyett pénzt, méghozzá irreális összeget kér, vagyis „zsarolja a fővárost”. A politikus szerint vélhetően politikai okból, hogy „ne ezen városvezetés nevéhez fűződhessen egy sikeres beruházás”. Lakos szerint a főváros a tárgyalásos megoldás híve, és bár a Parking a közműkiváltásokat már most megkezdhetné, konszenzusra törekednek.

Jogi szakértők szerint aggályos pénzfizetéshez kötni az engedélyeztetést, úgy tudjuk, az engedély megtagadásáról az V. kerületi önkormányzaton belül is vita volt. Puka Zsófia, a kerület sajtóreferense az ügyben mára ígért tájékoztatást. A beruházásra tavaly november elején kellett volna kiadnia a kerületnek az építési engedélyt, amit arra hivatkozva tagadott meg, hogy a Parking több szakhatósági papírt nem csatolt. A hiányok pótlása ellenére az V. kerület megszüntette az engedély kiadásáról szóló eljárást, amely döntés ellen fellebbezett az építtető. Tavaly november végén másodfokon többszörösen jogellenesnek találta az államigazgatási hivatal a kerület döntését.

Még hiányzik a mélygarázs építési engedélye
Még hiányzik a mélygarázs építési engedélye
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.