Kósa Lajos: Főhivatalokat vidékre!

Miért ne lehetne a Központi Statisztikai Hivatal Szegeden, vagy a földművelésügyi tárca Debrecenben? – tette föl a kérdést Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke a napokban megtartott évértékelő fórumán a cívisvárosban. A polgármester szerint újra kellene gondolni az ország hivatali decentralizációját, hiszen Magyarországon öt-hat olyan város van, ahová véleménye szerint minisztériumokat, főhivatalokat lehetne telepíteni.

Miért éppen Szegedre vinné a statisztikai hivatalt, az agrártárcát pedig Debrecenbe? – kérdeztük Kósa Lajostól, aki az érdeklődésünkre azt válaszolta: Szegedet és Debrecent csak a példa kedvéért említette. Mondhatta volna azt is, hogy az Egészségügyi Minisztériumot vigyük Ózdra, a gazdasági tárcát pedig Pécsre. Ezzel csak azt akarta jelezni, hogy a térségi felzárkóztatás és a decentralizáció megvalósítása érdekében egyes főhivatalok vidékre telepítése nem elhamarkodott gondolat. Ha megvalósulna – folytatta a debreceni polgármester –, csökkenhetne a főváros túlterheltsége, s javulhatna a területi kiegyenlítődés. Kósa szerint akár még az Alkotmánybíróságnak vagy a Legfelsőbb Bíróságnak is lehetne Budapesten kívül a székhelye. Hozzátette: fél tucat olyan települést tud mondani, ahová országos főhivatalt lehetne költöztetni, mert az internet korában megfontolásra érdemes ez az elképzelés. De Kósa szerint nem csak minisztériumokról lehet szó: érdemes átgondolni azt is, hogy miért ne lehetne egyes jelentős kulturális közgyűjteményeket vidéki városban elhelyezni.

Arra a kérdésünkre, hogy javaslatát egyeztette-e a Fidesz elnökségével, Kósa azt válaszolta: nem egyeztetett senkivel, ő a saját elképzeléseit közölte.

A polgármester szerint újra kellene gondolni az ország hivatali decentralizációját
Juszticia szobor, Legfelsőbb Bíróság, Justitia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.