Nagyot álmodó települések zsákutcában

Beletört két dél-balatoni önkormányzat bicskája is az önerős uszoda- és élményfürdő-építésbe. A kiutat a bérbeadásban látják: azt remélik, hogy egy fejlesztésekre képes magánvállalkozás hatékonyabban tudná működtetni a létesítményeket.

Rövidesen közbeszerzési eljáráson hirdetik meg Balatonboglár tanuszodás sportcentrumának, valamint Balatonszemes élményfürdőjének bérbeadását. A két önkormányzatban az a közös, hogy néhány éve nem pályázati támogatásokból, hanem önerőből építették meg a létesítményeiket. Mára igen terhessé vált ezek veszteséges üzemeltetése, ezért a bérbeadásukban keresik a kiutat. Miben reménykednek ezek a települések, ki és miért venne bérbe egy ilyen létesítményt?

Balatonboglár régóta vágyott fürdőre, amikor az ezredfordulón belevágott a beruházásba. Azóta Somogy megye második legeladósodottabb városa lett a sportlétesítményének köszönhetően. Annak idején kompromisszumos döntés született, hogy a fürdő mellett sportcsarnok is épüljön. A nagyot álmodó kisvárosnak a botrányoktól kísért építkezés miatt végül a tervezett összeg duplájába, egymilliárd forintba került a létesítmény, aminek csak tíz százalékát tudta támogatásként összeszedni.

A település egymilliárd forintos kötvénykibocsátással valósította meg a két és fél éve átadott Urányi János Sport és Szabadidő Központot, amely azóta évente 35-40 millió forintos veszteséget termel, főként a tanuszoda működtetése miatt.

Kovács Miklós polgármester szerint a legnagyobb hiba, hogy nem készült üzleti terv arról, elbírja-e egy 6200 lakosú város a balatoni térség legnagyobb sportlétesítményének fenntartását. A nagynevű sportemberek által beígért támogatások elmaradtak, a tanuszoda bevétele sehol sincs a fenntartási költségeihez képest, csak a sportcsarnok iránt növekvő érdeklődés okozott kellemes meglepetést.

A polgármester szerint azért nem reménytelen a létesítmény bérbeadása, mert egy olyan üzemeltető fantáziát láthat benne, aki profi módon tudná menedzselni és rendezvényekkel is gazdaságossá tenni a több szabadtéri sportpályával is rendelkező, egész évben nyitva tartó sportcentrumot, továbbá megépítené mellette a sportszállót is. Rontja az esélyeket, hogy a testület csak pár évre szóló szerződéssel kívánja bérbe adni a település féltve őrzött, amúgy impozáns, egymilliárdos vagyonát.

Balatonszemes szezonálisan üzemelő élményfürdőjének bérbevétele iránt már van kereslet – állítja Takács József polgármester. Itt az önkormányzat képviselő-testülete hamar belátta, legalább 10-15 évre bérbe kell adnia a 200 millió forintból megépített létesítményt ahhoz, hogy valaki fantáziát lásson benne. A település recesszióban is szépen növekvő vendégforgalma ellenére a négy éve átadott élményfürdő üzemeltetése – főként a növekvő energiaárak és bérköltségek miatt – egyre veszteségesebb lett, ezaz összeg négy év alatt csaknem nyolcmillió forint volt. Ezért döntött úgy a testület, hogy az önkormányzat helyett egy professzionális üzemeltető kezébe adja a létesítmény működtetését, így a veszteség helyett bevételre is számíthat.

A polgármester szerint egy magánvállalkozó rugalmasabban üzemeltetheti a létesítményt, olcsóbb munkaerőt alkalmazva, mint egy önkormányzat, továbbá növelheti a bevételeket a szolgáltatások bővítésével, a fürdő egy részének fedetté tételével, programok szervezésével vagy a nyitvatartási idő meghosszabbításával – amire a településeknek nincs pénze. Az önkormányzat a vonzerőt növelendő vállalná, hogy pályáz a drága gázfűtés geotermikus energiával történő kiváltására, ha a bérlő biztosítja a beruházáshoz szükséges önerőt.

Mint megtudtuk, a szemesi fürdő bérbevétele iránt eddig ketten érdeklődtek. Takács József szerint reményekre jogosít, hogy az egyik egy olyan fővárosi cég, amelynek már van helyi érdekeltsége, és a fürdő fejlesztése mellett egy 60 szobás szállodát is építene.

A bérbevételre csekély az érdeklődés
A bérbevételre csekély az érdeklődés A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.