Új falu születik: Mosonudvar

A Mosonmagyaróvárhoz közeli Újudvar a rend szerváltás előtt a Lajta-Hansági Állami Gazdaság majorja volt. A területet a gazdaság gondozta, az épített játszóteret és karbantartotta az utakat. A társaság átalakulása után Újudvar Mosonmagyaróvár része lett. Az egykori majorságban nincs óvoda, iskola, orvosi rendelő.

Erre a külső településrészre azonban szívesen telepedtek le a vállalkozások, és a helyben élők egy idő után úgy gondolták: ha elszakadnak a várostól, akkor hozzájuk folyik be az iparűzési adó. Tavaly véleménynyilvánító népszavazást rendeztek a különválásról, és csak 27 ember voksolt ellene.

Rinczki Lajos, a népszavazás egyik kezdeményezője szerint a rendszerváltozás óta nem fejlődött Újudvar: kátyusak az utak, rossz a közvilágítás, nincs sportlétesítményük. Szerinte ha az iparűzési adót a település céljaira használhatják fel, akkor sokkal jobban járnak az itt élők. Mosonmagyaróvár képviselőtestülete tavaly egyhangúlag az elszakadás ellen szavazott. Szabó Miklós, a város polgármestere azt mondta: kockázatos vállalkozásba fognak az újudvariak, ha különválnak a várostól. Az elmúlt év végén a köztársasági elnök jóváhagyta a kezdeményezést, így az idén őszi önkormányzati választások időpontjától új falu születik Magyarországon. Az Újudvar nevet nem tarthatják meg, mert van már egy ilyen település, ezért Mosonudvarra keresztelik magukat.

Szabó Miklós szerint mintegy 40 millió forint adóbevételtől esik el a város. Szerinte Mosonudvar sem jár jól az önállósodással. A vagyonosztozkodás még hátravan, s nem biztos, hogy minden cég az új település része lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.