Százmilliós csalással vádolják Százhalombatta alpolgármesterét

Elvileg több év börtönbüntetés is várhat Százhalombatta korábban a Fidesz–KDNP–MDF által jelölt, jelenleg független alpolgármesterére, Fazekas Istvánra, akit a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással és más súlyos bűncselekményekkel vádol. (Fazekas a párttagságáról 2007 elején lemondott, az okokról nyilvánosan nem adott magyarázatot – a szerk.)

Az ügyészség ügyvédi és hivatali hatalommal való visszaélést, magán­ és közokirat­hamisítást is a terhére ró. Ezeket részben négy társával együtt, köztük egy korábban az érdi, jelenleg a XI. kerületi rendőrkapitányságon szolgáló zászlóssal követte el, még ügyvédként.

A vádiratból kiderül, hogy Fazekas – ügyvédi kötelezettségét megszegve – átejtette ügyfeleit: tőlük rendszeresen úgy szerzett pénzt, hogy kedvező befektetési lehetőségeket kínált. Csakhogy az esetenként akár 20-30 millió forintos összegeket ügyfelei soha nem kapták vissza. Amikor a károsultak hozzá akartak jutni a pénzükhöz, fiktív szerződésekkel, megbízásokkal és ajánlatokkal bújt ki a teljesítés alól. Sőt, nem létező személyek nevében pereket indított, ezzel is késleltetve a visszafizetést. Az egyik sértettnek 32 millió forinttal és annak kamataival tartozik, a követelés miatt indult pol­gári perben a Budakörnyéki Bíróság fedezetként már 2009 áprilisában zár alá vette az alpolgármester százhalombattai családi házát.

Az ügyvédi kamara Fazekas ellen ősszel fegyelmi eljárást indított, ám úgy tudni, az október végi tárgyalást megelőző napokban az alpolgármester lemondott kamarai tagságáról. Erről és az ellene folyó büntetőügyről kevesen tudnak a városban, így a helyiek körében Fazekas a máig köztiszteletnek örvend. Az alpolgármester jelenleg is betölti hivatalát. Szerettük volna megkérdezni, ám a hivatali e­mail címére az ünnepek előtt küldött (a cikk megjelenésének időpontját is tartalmazó) kérdéseinkre nem reagált, telefonon sem értük utol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.