Az év vesztesei: Gyurcsány, Fodor és Dávid Ibolya

Az idén a kormánypárti politikusok jellemzően 5-6 pontot veszítettek, ennek következtében többségük már 30 pontnál alacsonyabb rokonszenvindexen áll.

Az ellenzéki pártvezetők népszerűségi mutatói is csökkentek, különösen az SZDSZ-eseké és az MDF-eseké. A legnagyobb pontszámesést Dávid Ibolya, Herényi Károly, Fodor Gábor és Gyurcsány Ferenc szenvedte el, ők 10-11 ponttal kisebb értékekkel zárták az évet, mint ahogyan kezdték. A Fidesz politikusai közül Orbán Viktor és Kövér László megítélése viszonylag kiegyensúlyozott volt, előbbinek 45 pont körül alakult a rokonszenvmutatója, utóbbi átlagosan 30 pontot szerzett. Navracsics Tibor értékelésében több hullámzás is megfigyelhető volt, de összes ségében 6 pontot veszített ebben az esztendőben. Mivel a listán sokaknak ugyanilyen mértékben csökkent a tekintélye, ezért a kedvező, élvonalbeli pozícióját megtartotta a Fidesz frakcióvezetője.

Az elmúlt egy hónapban jelentősen, 14 százalékponttal ismertebb lett Mesterházy Attila, a szocialisták kormányfőjelöltje. Jelenleg az emberek kétharmada tud róla véleményt nyilvánítani. Rokonszenv-indexének 2 pontos javulása mögött karakteres átrendeződés, az egyes politikai csoportok viszonyulásának jelentős mértékű módosulása figyelhető meg. A Fidesz híveinek véleménye valamelyest negatívabb lett: 22-ről 17 pontra esett. Az MSZP támogatói a korábbinál jóval kedvezőbben értékelték, októberben 52, most 62 pontot kapott tőlük. Ezzel a népszerűségi mutatóval egyébként Mesterházy a szocialista pártiak körében – az első helyen álló, 73 pontos Bajnai Gordon után – Szili Katalinnal egyetemben a második-harmadik legkedveltebb politikus. Az MSZP-s kormányfőjelölt javított a bizonytalan választópolgárok körében is, ott 26-ról 32-re emelkedett a pontszáma.

A közelmúltban vált ismertté, hogy a Jobbik Vona Gábort, az MDF Bokros Lajost jelöli a miniszterelnöki posztra. Mindketten 30 pontosak, de a társadalom más-más csoportjaiban kedveltek. Vona inkább a fiatalok, míg Bokros az idősebbek között rokonszenvesebb az átlagnál. Mindkettejük mellett kiállnak pártjaik hívei, nagyon magas 80 körüli pontszámokkal. Vonát a Fidesz táborában az átlagosnál kedvezőbben értékelik (37 pont), az MSZP-sek viszont egyáltalán nem kedvelik (12 pont). Ezzel szemben Bokrosnak az MSZP-sek körében egészen jó a reputációja (50 pont), a Fidesz támogatói pedig nem rokonszenveznek vele (22 pont). A bizonytalan választópolgárok szimpá tiáját inkább Bokros élvezi, mint Vona (35, illetve 22 pont).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.