Titokzatos kód a salgótarjáni gyilkos táppénzes papírján

Huszonhat jelentkező közül a negyedik legjobb teljesítménnyel kapta meg annak a tíz álláshelynek az egyikét a hétfői salgótarjáni kettős gyilkosság elkövetője, amit esélyegyenlőségi koordinátoroknak hirdettek meg. Így egy iskolában dolgozott. Munkaadója megnyerő egyéniségű embernek találta, arról azonban senkinek nem volt tudomása, hogy elmeorvosi kezelés alatt állt.

A Salgótarjáni Többcélú Kistérségi Társulás egy sikeres nemzetközi pályázat eredményeként a nyáron indította el a város és a környező települések iskoláiban az esélyegyenlőségi, integrációs programot. Ennek keretében modellértékűen dolgozzák ki és működtetik majd több éven át a különböző szociális és kulturális helyzetű gyerekek iskolai és iskolán kívüli tevékenységét.

A programban – a tanárok és a gyerekek mellett – a szülők is részt vesznek, továbbá fizetett alkalmazottakként esélyegyenlőségi koordinátorok. Ezek egyike volt a 27 éves F. László, aki miután nem tudta feldolgozni, hogy elhagyta a barátnője, brutálisan megölte őt és a nő új társát is.

A korábban pszichiátriai kezelés alatt álló férfi brutális kegyetlenséggel követte el a kettős gyilkosságot hétfőn este Salgótarján belvárosában: a nyílt utcán, majd egy élelmiszerboltban a vásárlók és az eladók szeme láttára kaszabolta össze áldozatait egy 49 centis pengéjű bozótvágó késsel. A férfit két órán belül elfogták, jelenleg a balassagyarmati kórház pszichiátriai osztályán tartják megfigyelés alatt. A nyomozók elmondása szerint F. Lászlót szörnyű tettének elkövetése előtt kilenc nappal engedték ki a zárt osztályról, s egy hete nem szedte a gyógyszerét.

Szabó Géza, a balassagyarmati kórház igazgatója azt mondja: a szakmai protokoll számukra nem teszi lehetővé, hogy a munkahely felé jelezzék, melyik beteget milyen problémával kezelték. Ha ez ellen vétenének, azzal betegjogi perek sokaságát indíthatnák az intézményük ellen. Így fordulhatott elő, hogy F. László is leadta a táppénzes papírját, majd a kezelését követően ismét munkába állt, s egy hete még hátrányos helyzetű gyerekeket kísért egy budapesti kirándulásra.

Svecz István, a kistérségi társulás munkaszervezetének vezetője azt mondja: neki sincs joga megfejtetni azt a kódot, ami a táppénzes papíron a betegség jelzéseként szerepelt. Arra a kérdésre, hogy milyen szempontok szerint választják ki a munkatársaikat, az igazgató közölte: egy hattagú bizottság döntött arról, hogy a 26 jelentkezőből ki legyen az a tíz személy, akit alkalmaznak.

Egy diplomás jelentkezőt, aki a legjobb eredményt produkálta, a túlképzettsége miatt zártak ki, a pályázatban ugyanis legfeljebb érettségizettek bérével kalkuláltak. A bírálóbizottságban nem volt pszichológus. F. László a negyedik legjobb értékelést kapta. A fiatalember jó modorú, kellemes ember benyomását keltette, munkájára nem volt panasz az iskolában sem, ahol esélyegyenlőségi koordinátorként, egyfajta szociális munkásként dolgozott a gyerekek közt.

Svecz István azt mondta: szerinte a jövőben sincs szükség pszichológusi munkára a kiválasztásnál. Azt tervezi, értekezletre hívja az esélyegyenlőségi koordinátorokat, hogy az egész várost megrázó esetet közösen átbeszéljék.

Rendőrök helyszínelnek Salgótarján belvárosában, egy Pécskő úti élelmiszerbolt előtt késő este, ahol korábban a  bűncselekmény történt
Salgótarján, 2009. december 15. Rendőrök helyszínelnek Salgótarján belvárosában, egy Pécskő úti élelmiszerbolt előtt december 14-én késő este, ahol korábban bűncselekmény történt. Egy férfi, eddig ismeretlen okból szamurájkarddal támadt két nőre, melynek következtében az egyik áldozat életét vesztette, a másik pedig súlyos sérüléseket szenvedett. MTI Fotó: Komka Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.