Elhatározta, cigánynak tekinti magát

Cs. Kádár Péter származását tekintve nem cigány, de annak vallja magát. Egyike azoknak, akik sikeres vizsgát tettek a roma diplomásoknak meghirdetett programban:a közeljövőben állást kap a közigazgatásban.

– Szélesre tárjuk a közigazgatás kapuit a romák előtt, hoszszabb távon az a cél, hogy ugyanolyan arányban legyenek jelen az államigazgatásban, mint a társadalomban – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a Parlament Kupolatermében tartott ünnepségen. A rendezvényen azok a cigány diplomások vehették át bizonyítványukat, akik sikerrel szerepeltek a „Romák foglalkoztatása a közigazgatásban” elnevezésű program vizsgáján.

A válság miatt elvileg létszámstop van, a program elindítását az Európai Unió támogatása tette lehetővé. A kormány kétszáz álláshellyel számolt, a jelentkezők száma megközelítette az ötszázat. Sok volt közöttük az egyetemista: mivel a pályázat kifejezetten diplomások számára szólt, őket el kellett utasítani. Végül 260-an kezdték meg a felkészülést. Egy részük lemorzsolódott, úgy hetvenen pedig rövidesen ismétlésre kényszerülnek: a Parlamentben végül 122-en vehették át a bizonyítványt. Ehhez szóbeli és két részből álló írásbeli vizsgát kellett tenni.

Eredetileg úgy volt, hogy a roma szakemberek már január elején munkába állhatnak, az időpont azonban tolódik kicsit. Jó hír viszont, hogy a különféle hivatalok négyszáznál is több állást kínálnak, a miniszterelnök bízik abban, hogy mindenkinek sikerül elhelyezkednie.

A sikeresen vizsgázók között van a mezőtúri Kiss Andrea. Képesítése alapján földrajz–rajz szakos tanár, eseti megbízással lovári nyelvet oktat. A budapesti Lakatos Albert filozófia–teológia szakon végzett a buddhista főiskolán, pillanatnyilag műtősként dolgozik a városmajori kardiológiai központban. A kérdésre, hogy nehéz volt-e a vizsga, igennel felel: sokat kellett tanulni. Még egyikük sem tudja, hol kap állást – állítólag valamelyik polgármesteri hivatalnál vagy minisztériumban.

Megfelelt a vizsgán Cs. Kádár Péter is, aki a lehetséges 300 pontból 273-at szerzett. A volt rádiósnak 28 hónapja nincs munkahelye. Származásilag nem cigány, de erős sorsközösséget érez a romákkal. Régen elhatározta, hogy cigánynak tekinti magát: felesége félig az is. Hangsúlyozza, hogy döntése visszavonhatatlan, ő már örökre roma marad, ha nem annak született, akkor is. Mielőtt Cs. Kádár Péter jelentkezett volna a romáknak meghirdetett pályázaton, a biztonság kedvéért bejelentette, hogy vér szerint nem tartozik a cigánysághoz. Közölték vele, hogy semmi gond: Magyarországon szabad identitásválasztás van.

A Parlament Kupolatermében 122 diplomás vehette át a bizonyítványt Bajnai Gordon miniszterelnöktől
A Parlament Kupolatermében 122 diplomás vehette át a bizonyítványt Bajnai Gordon miniszterelnöktől
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.