A kamatoktól félnek a kórházak

Szabad utat adott a kormány szerdán a jogszabály-módosításnak, így decemberben átutalják a hatmilliárd forintot a kórházaknak.

Az intézményeknél meglévő pénzügyi feszültségek legkorábban januárban oldódhatnak. Megvan a forrása az egészségügyieknek februárban és márciusban járó 49-49 ezer forintos bérkiegészítésnek is – tudta meg a Népszabadság.

A kormány szerdán támogatta az egészségügyi miniszter javaslatát, így a kórházaknak a kincstár a jövő évi állami költségvetés terhére már decemberben kiutalhatja a hatmilliárd forintot. A pénzhez így legkorábban január első napjaiban férhetnek hozzá.

A kormány és az érdekvédők októberi megállapodásának megfelelően januárban az intézmények megkapják a plusz egyhavi finanszírozást is. Tehát januárban háromszor jutnak készpénzhez: először megkapják a hatmilliárd forintot, majd január első munkanapján a rendes havi finanszírozást, a hónap közepén pedig a számlájukra érkezik a plusz egyhavi többletfinanszírozás is.

A kórházi érdekvédők csalódottak – a hatmilliárdot már az idén el akarták költeni. Méghozzá azért, mert októberben, a többletfinanszírozásról szóló kormánymegállapodás után ígéretet tettek szállítóiknak, hogy még az idén rendeznek valamit a tartozásaikból. A szállítók könyveléséből is hiányzik ez a pénz, betervezték, és az adót is meg kell fizet niük a még be nem folyt összeg után.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke lapunknak azt mondta: az általa vezetett miskolci kórház szállítói már közölték, hogy a történtek miatt az adósságra további 5-6-8 százalékos kamatot számítanak fel. Ez azt jelenti, hogy körülbelül nyolcmillió forinttal többet kell kifizetniük a tényleges tartozásnál.

Bálint Orsolya, a szaktárca kommunikációs főosztályának vezetője megerősítette: megvan az egészségügyben dolgozók bérkiegészítésének a forrása is. A közalkalmazotti sztrájkbizottság és a kormány közti megállapodás értelmében a 340 ezer forint bruttó jövedelemhatár alatt kereső közalkalmazottak februárban és márciusban 49-49 ezer forintos juttatást kapnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.