'Igen' helyett elég lesz az élettársi nyilatkozat

Januártól a közjegyzői kamarának létre kell hoznia az élettársi nyilatkozatok nyilvántartását. Ha egy pár nem kíván házasságot kötni, ám mégis fontosnak tartja, hogy dokumentálja az együttélés tényét, jövőre a közjegyzőknél kérheti, hogy e kapcsolatot közhitelesen, országos adatbázisban rögzítsék.

Egy 2005-ös felmérés - a kétmillió házasság mellett - 350 ezer működő élettársi kapcsolatot regisztrált. Minden hatodik család élettársi közösségen alapul, minden nyolcadik gyermek ilyen párkapcsolatban nő fel. Svédországban vagy Észtországban a gyermekek több mint fele már jó pár évvel ezelőtt is házasságon kívül - élettársi kapcsolatban - született.

Magyarországon 2007-ben született először törvény az anyakönyvvezető által bejegyzett élettársi kapcsolatról, amely létrehozta annak a feltételeit, hogy a párok házasságkötés nélkül is nagyjából a házasfelekkel azonos jogokat élvezzenek. A cél az volt, hogy megteremtsék az azonos nemű emberek formalizált együttélésének lehetőségét, ám a törvény a heteroszexuális személyekre is vonatkozott volna. Az AB azonban úgy döntött, hogy a házasság védelme érdekében nem működhet egy azzal konkuráló intézmény, ezért regisztrált élettársi kapcsolatra kizárólag a homoszexuális párok léphetnek.

Így a felek jogait és kötelezettségeit tekintve az élettársi nyilatkozat sem helyettesítheti a házasságkötést, ám segíthet egyes vitás helyzetek tisztázásában. Ha például a közjegyzőnél nyilvántartásba vett kapcsolatban gyermek születik, az apa automatikusan a regisztrált élettárs lesz. Az együtt élő személyeknek akkor sem kell jegyzői igazolást kérniük, amikor közösen vennének föl lakáshitelt, mert kapcsolatukat - az adatbázis alapján - közjegyző is igazolhatja. A nyilatkozat más esetekben is jól jöhet. Ma külön bizonyítási eljárást kell lefolytatni például a lakás használata kapcsán, amikor az élettársi kapcsolat megszakad, és a párnak gyermeke született. Ha van nyilatkozat, a felek közötti viszony egyértelmű: a partnerét egy évnyi együttélés után a saját lakásából sem teheti ki senki a közös gyerekkel. Ugyanez a helyzet az együttélés során szerzett vagyonnal is, mert ha van papír, a gazdagodásból - további procedúra nélkül - mindkét fél bizonyosan részesedhet. Élettársi nyilatkozat birtokában a jogvita az együtt élő felet megillető tartási kötelezettség vagy az örökösödés kapcsán is elkerülhető. A nyilatkozat nyilvántartásba vételének ára 7500 forint lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.