Wiesel: Törvény kell a holokauszt tagadása ellen

Sólyom László köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta Elie Wieselt csütörtökön. A magyar származású Nobel-békedíjas íróval folytatott megbeszélésen a zsidóság hazai helyzete is téma volt.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint az államfő kifejtette: a holokausztra való emlékezés mellett, az előítéletek ellen szükséges a zsidóság kultúrájának, a magyar történelemben játszott pozitív szerepének alaposabb megismertetése a felnövő generációkkal.

A máramarosszigeti születésű, az auschwitzi és a buchenwaldi haláltábort megjárt író sajtótájékoztatóján megjegyezte: 23 éve, amióta megkapta a Nobel-díjat, alig változott valamit az emberi jogok megítélése és tiszteletben tartása.

A magyarországi helyzetről szólva elmondta: a szélsőséges hangok egyre erősebbek, kellene húzni egy határt, amit nem szabad átlépni. Az egész társadalomnak ki kellene kötnie, hogy a rasszista, antiszemita megnyilvánulások nem elfogadhatók. Az államfőnél tett látogatásakor azt kérte: a magyar parlament hozzon törvényt a holokauszt tagadása ellen. Ha más országokban van ilyen, és alkotmányos, akkor ennek a jogszabálynak Magyarországon is léteznie kell – állapította meg. Közölte: a kirekesztő, a kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltő beszéd elleni jogszabály is szükséges. A Magyarországon élő többi kisebbség azonban nem szenvedett anynyit, mint a zsidóság – egyikkel sem fordult elő, hogy „gyűlöletkeltő szavakból kiindulva majdnem teljesen elpusztították őket”. Úgy látja, az antiszemitizmusra és a holokausztra az a legjobb válasz, ha a vallási vezetők és a hívek „emelt fővel, büszkén építik és megerősítik a hagyományokat”.

Elie Wiesel az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség meghívására, sok évtized után először érkezett „hivatalos látogatásra” Budapestre: abból az alkalomból, hogy Magyarországon idén 20 éves a Chábád Lubavics zsidó vallási mozgalom. Útja során találkozott Bajnai Gordon miniszterelnökkel is. Programja zárónapján az író a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba is ellátogatott, majd a Hetek Közéleti Klub vendégeként a Hit Gyülekezete központjában tartott előadást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.