Korrupció: tízmillió a mélygarázsban - ez csak a kezdet

Ez csak a kezdet. Április óta tartó titkos nyomozás eredményeként pénteken őrizetbe vette a rendőrség a Budapest Airport és a BKV jogi igazgatóját. Utóbbit egy óbudai bevásárlóközpont mélygarázsában tízmillió forint átvételekor fogták el. A gyanú szerint kenőpénzről van szó. Forrásaink további őrizetbe vételeket valószínűsítenek.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság (RRI), a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a BRFK pénteken közös akció keretében őrizetbe vette Rényi-Vámos Krisztinát, a Budapest Airport és Sziebert Györgyöt, a BKV jogi igazgatóját. Utóbbit egy óbudai bevásárló- központ mélygarázsában tízmillió forint (feltehetőleg kenőpénz) átvételekor érték tetten.

Sziebert elfogásakor nem engedelmeskedett a rendőri utasításoknak, míg a pénzt átadó férfi autójával menekülni próbált, az NNI különleges egysége azonban elfogta. Egyik, nevének elhallgatását kérő ismerőse szerint Sziebert nem kenőpénzt, hanem az új lakásához kért kölcsönt - nem tíz, hanem 11 millió forintot - vett át, amikor elfogták. A rendőrség szerint azonban a pénzátadás módja és helyszíne miatt ez nehezen hihető.

Horváth Katalin Fanni, az RRI szóvivőjének vasárnapi közleménye szerint, az RRI bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt április 15-én rendelt el nyomozást egy állampolgár feljelentése nyomán. Az ügynek jelenleg öt gyanúsítottja van: két ügyvéd és annak a szoftverfejlesztő cégnek a vezetője, amelyik nemrég 28 millió forintért készítette el a BKV szerződéseinek adatbázisát. Valamennyiüket pénteken vették őrizetbe. Előzetes letartóztatásukat kezdeményezik.

Az RRI, az NNI és a BRFK nyomozói péntek este csaknem egy időben tartottak házkutatásokat Sziebert és Rényi-Vámos lakásán, a BKV Akácfa utcai központjában és egy meg nem nevezett ügyvédi irodában. Dokumentumokat, számítógépeket és számítógépes adathordozókat foglaltak le. Később a BA Zrt. és a BKV szóvivője is közölte, hogy társaságaik a feltételezett bűncselekmények felderítése érdekében mindenben együttműködnek a rendőrséggel.

Úgy tudjuk, a nyomozók egy névtelenséget kérő feljelentése alapján kezdtek munkába és minden helyszínre részletes listával érkeztek. Pontosan tudták, mit keresnek, nagyjából azt is, hogy hol. A rendőrség 2005-ig visszamenően kért be szerződéseket és egyéb dokumentumokat a BA és a BKV Zrt.-től.

Szeibert egyébként 2008 májusában került a Budapesti Közlekedési Vállalathoz - pályázat nélkül, az igazgatótanács akkori vezetőjének ajánlására. Korábban a cég már hatalmas mennyiségű iratot küldött át a BRFK-ra, főleg a végkielégítések dokumentumait és a "gyanús tanácsadói szerződéseket". A részvénytársaság eddig tíz esetben élt feljelentéssel, s úgy tudjuk, a héten további ügyekben lép.

A BA és a BKV jogi igazgatója korábban együtt dolgozott. Sziebert 2003 és 2008 között a repülőtéren különböző vezetői posztokat töltött be, egy ideig Rényi-Vámos beosztottja volt.

A gyanú szerint Sziebert lényegében ugyanazt tette jogi igazgatóként a BKV-nál, mint korábbi főnöke a BA Zrt.-nél. Fiktív, illetve jelentősen túlszámlázott szerződéseket kötöttek, igazolták a munka teljesítését, a túlszámlázással teremtett profit egy részét az ügyvédi irodák zsebbe visszaadták nekik.

A hónapok óta nyílt és titkosszolgálati eszközökkel zajló bizonyítékgyűjtés ellenére a rendőrség egyelőre nem hozza nyilvánosságra, hány fiktív vagy túlszámlázott szerződéssel kapcsolatban gyanítanak korrupciót, és hogy hozzávetőlegesen mekkora kenőpénzhez juthattak a gyanúsítottak.

A Havariapress értesülése szerint az egyik gyanúsított részletes beismerő vallomást tett. A rendőrség nem erősítette meg a hírügynökség információját. Lapunk úgy tudja, hogy Rényi-Vámos volt az, aki megtörte a csendet. Ugyanakkor a Tények szerint egyik igazgató sem tett vallomást, közös ügyvédjük szerint tagadják, hogy bűncselekményt követ-tek el.

"Még nem tudjuk mekkora fába vágtuk a fejszénket", fogalmazott informátorunk. Szerinte a pénteki házkutatás "csak a kezdet" - további őrizetbe vételek is várhatók. Ez annál is valószínűbb, mivel a nyilvános cégadatok szerint sem Rényi-Vámos, sem Sziebert nem rendelkezett önálló képviseleti joggal. Sziebert a külsős szerződéseket sem írhatta alá egyedül. Igaz, a számlák befogadásához már az ő aláírása is elegendő volt. Rendőrségi eljárás keretében minden olyan szerződést megvizsgálnak a BA és a BKV Zrt.-nél, amelyet Rényi-Vámos, illetve Sziebert írt alá, s amelynek esetében az esetleges bűncselekmény még nem évült el.

December 8-ra összehívja a BKV ügyeit vizsgáló eseti bizottságot György István, a testület fideszes elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.