Egy év alatt ötvennyolc nőt ölt meg a társa

Egy év alatt ötvennyolc nőt ölt meg a férje, élettársa, barátja vagy volt partnere. Jogvédők szerint körülbelül 400 ezer olyan nő él Magyarországon, akit párkapcsolatban bántalmaznak. A civilek úgy látják: a távoltartási törvény módosítása nem segített.

A 19 éves Gyöngyvért áprilisban szúrta halálra a barátja Kalocsán. Egy hónappal később Kecskeméten egy 16 éves lányt ölt meg több mint harminc késszúrással a volt barátja. Újabb egy hónap múlva Békéscsabán ölt meg egy nőt az élettársa. A nő korábban már feljelentette a férfit, mert súlyosan megfenyegette. Három eset az ötvennyolcból: egy év alatt ennyi nő halt meg családon belüli erőszak következtében. Férjük, élettársuk, barátjuk vagy volt partnerük végzett velük.

Rájuk emlékeztek civil szervezetek szombaton. 1991 óta világszerte november 25. és december 10. közt rendezik meg a 16 Akciónap a nők elleni erőszak ellen nevű eseménysorozatot, hogy felhívják a figyelmet a problémára. Wirth Judit, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen vezetője kiemelte: továbbra is négy-öt naponta hal meg egy nő családon belüli erőszak miatt. Távoltartást a bevezetését követő két évben összesen 141 esetben rendeltek el. A hasonló lakosságszámú Ausztriában ugyanennyi idő alatt 3200-szor. (A 72 órás, úgynevezett ideiglenes megelőző távoltartást annak 2009. október elsejei bevezetése óta eddig 150 alkalommal rendelték el.) Magyarországon a civilek becslése szerint körülbelül 400 ezer olyan nő él, akit párkapcsolatban bántalmaznak.

Wirth Judit kiemelte: az áldozatok haláláért egyaránt felelősek a jogalkotók, akik szerinte a nemzetközi ajánlásokat figyelmen kívül hagyják, "életeket kockáztatva kísérleteznek újabb és újabb végrehajthatatlannak, elégtelennek vagy használhatatlannak bizonyuló jogszabályokkal". Felelősnek tartja azokat a rendőröket is, akik "még mindig tartják magukat a régi "amíg vér nem folyik, nem megyünk ki íratlan és jogellenes szabályhoz". Szerinte felelősek a bírók, akik büntetőeljárásban azt kérdezik a bántalmazottól, hogy miért nem ment el, ha verték, a polgári eljárásban pedig azt, hogy miért ment el, miért hagyta ott a gyerekeket vagy a lakást. Továbbá felelősnek nevezi az orvosokat, akik nem tesznek feljelentést a gyanús esetek láttán, a tanárokat, akik szemet hunynak a gyerek megváltozott viselkedése felett, a szomszédokat, akik inkább nem hívják a rendőrséget, nehogy tanúskodni kelljen, végül az újságírókat, akik az ilyen eseteket "családi perpatvarként" vagy "romantikus szerelemféltésként" tálalják. - Mindenekelőtt azonban - mondja - a bántalmazók felelősek, akik gyakran hivatkoznak arra, hogy munkahelyi problémáik, a stressz miatt verik partnerüket, de soha nem emelnek kezet például a főnökükre.

Álmosd Róbert, az Amnesty International igazgatója hozzátette: egy éve abban bíztak, hogy a távoltartási törvény módosítása végre hatékony eszköz lesz a családon belüli erőszak ellen. "Ez nem valósult meg. A családon belüli erőszak pedig továbbra sem önálló tényállás a magyar jogban, holott az unió legtöbb országában már az."

Márpedig a jogvédők szerint, amíg nincs megfelelő távoltartó törvény, a párkapcsolaton belüli erőszakról szóló átfogó törvénycsomag, menedékházrendszer, képzett rendőri és igazságszolgáltatási szféra, addig az áldozatok nem tudnak védekezni az erőszak ellen.

Végezetül a civilek "néma tanúkkal" vagyis az ötvennyolc áldozatot jelképező piros bábuval a Deák térről a Liszt Ferenc térre vonultak, ahol gyertyákat gyújtottak a meggyilkoltak emlékére.

A családon belüli erőszak áldozatainak szimbóluma a Legfelsőbb Bíróság előtt egy korábbi tüntetésen
A családon belüli erőszak áldozatainak szimbóluma a Legfelsőbb Bíróság előtt egy korábbi tüntetésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.