Pécsi ámokfutás: bármikor megtörténhet újra

Csupán idő kérdése volt, mikor történik meg nálunk is az, ami az USA-ban és Európa számos egyetemén sajnos már többször megtörtént.

Az ilyen eseteket nem lehet megelőzni – mondta Tarjányi Péter rendőrségi szakértő. Ilyen tragédia évente kéthárom az Egyesült Államokban is történik, pedig ott sok középiskolába fémkereső biztonsági kapukon át léphetnek be. Az európai egyetemeken négy-öt évente előfordul ilyen eset.

Nálunk most történt meg először, hogy valaki egy egyetemen látszólag minden ok nélkül lövöldözni kezdett. Érhető, ha sokkolja a közvéleményt a halálesetről és a súlyos sebesültekről szóló hír. Tarjányi szerint ezért mindennél fontosabb, hogy mielőbb megnyugtatóan tisztázzák, mi történt és miért? Egy fiatalember „bekattant”, vagy konkrétabb oka is volt annak, hogy társai életére tört. Nem lenne jó, ha az illetékesek a pécsi esetből arra következtetnének: az egyetemeken elszabadult a pokol, nincs más megoldás, mint fémkereső kapukat telepíteni, és biztonsági őrök sokaságával felügyelni az intézményeket.

Arról, hogy miképpen kaphatott egy labilis idegrendszerű ember fegyvertartási engedélyt, Tarjányi azt mondta: hiába Európa legszigorúbb fegyvertörvénye a magyar, minden lehetséges problémára ez sem ad megoldást. Volt már rá példa, hogy valaki minden szempontból alkalmasnak tűnt arra, hogy fegyvert adjanak a kezébe, majd történt vele valami, és minden megváltozott…

Münnich Iván agressziókutató a pécsi eset „szenzáció jellegét” hangsúlyozta. Évente 200-300 gyilkosságot követnek el nálunk, de ez most egyetemen történt, ráadásul fényes nappal, és látszólag minden ok nélkül. Senki és semmi nem garantálja, hogy ami Pécsett történt, nem ismétlődhet meg bármikor.

Az agressziókutató szerint nagy valószínűséggel a gyilkos készült tettére. A benne felhalmozódó indulat kitörését nem lehetett volna megakadályozni.

Nincs olyan felkészült pszichológus, aki az egyetem folyosóin jártában-keltében észrevette volna, hogy „ezzel a fiúval” valami nincs rendben.

Más közösségekben még ritkább az efféle ámokfutás. Münnich szerint ennek az lehet a fő oka, hogy más munkahelyeken (végül is, az egyetem is egyfajta munkahely) az emberek toleránsabbak, nagyobb megfelelési, alkalmazkodási kényszer van rajtuk. Nem egyszer előfordult azonban, hogy valakit a munkahelyén konszolidált emberként ismertek, aki mindenkivel képes megtalálni a megfelelő hangot, aztán egyszer csak józan ésszel fel nem fogható módon, azonosíthatatlan okból ölni kezdett.

Reakciók

Megdöbbenéssel értesült a Pécsi Tudományegyetemen történt tragédiáról és a kormány minden lehetséges támogatást megad az áldozat családjának és a sérülteknek – áll a miniszterelnök közleményében. Bajnai Gordon az ügyben részletes tájékoztatást kért az igazságügyi minisztertől és az országos rendőrfőkapitánytól. Felszólította őket arra, hogy tegyenek meg mindent a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak, oktatóinak biztonsága érdekében, és hogy mielőbb feltárják az eset minden részletét. Részvétét fejezte ki a pécsi lövöldözésben elhunyt hallgató családjának, és gyógyulást kíván a sérülteknek az MSZP-frakció nevében Mesterházy Attila.

A párt frakcióvezetőjének véleménye szerint „az erőszak túl sok megnyilvánulásával szemben túl sok türelmet mutatott az ország, ennek véget kell vetni”.

A Fidesz-frakció nevében Navracsics Tibor frakcióvezető fejezte ki részvétét az ehunyt családjának. Hasonló gesztust tett az SZDSZ és az MDF is. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke, Simicskó István egy kérdésre válaszolva közölte: egy „normális országban, egy tisztességesen működő kormány a rendet és a biztonságot garantálja az ott élő állampolgárok számára”. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint buta, erkölcstelen és gusztustalan, amit Simicskó a tragikus pécsi lövöldözésről mondott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.