A vereségek sem rontották Mesterházy esélyeit

A megyei elnökök, majd az MSZP országos elnöksége ma dönt a szocialista kormányfő-jelölt személyéről. Kettős jelölés nem várható. Mesterházy Attila az esélyes, Kovács László hivatalosan nem kapott felkérést.

Nem várható, hogy a hétvégi időközi választásokon elszenvedett vereségek feszültségeket gerjesztenek az MSZP-n belül, hogy befolyásolják a miniszterelnök-jelölt kiválasztásának folyamatát. Simon Gábor, a párt választmányának elnöke erről lapunknak azt mondta: az eredményeket értékelni kell, de a helyén is kell kezelni azokat.

Mesterházy Attila megérkezik a   kormányfőjelöltről szóló tanácskozására
Budapest, 2009. november 24. Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alelnöke, a párt frakcióvezetője érkezik az MSZP országos elnöksége és a megyei elnökök kormányfőjelöltről szóló tanácskozására a párt Jókai utcai székházába. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Így tehát a miniszterelnök-jelölt keresése változatlan esélyekkel és forgatókönyv alapján folyik az MSZP-ben. Ma délelőtt először a párt megyei elnökei tanácskoznak a jelöltről, kora délután az MSZP országos választási bizottsága ülésezik, majd öt órakor az országos elnökség határozatot hoz a kérdésben. A lapunk által megkérdezett megyei elnökök egyhangúan úgy nyilatkoztak: nem akarnak kettős jelölést, s bár néhányuk Kovács Lászlót is támogatná, többségük inkább Mesterházy Attila frakcióvezető ajánlása mellett van.

Az elnökség mai döntése után az országos választmány is állást foglal, s a két testület közösen ajánl majd miniszterelnök-jelöltet a december 12-i pártkongresszusnak. A választmány szombaton tart ülést, ahol elvben elfogadhatnak újabb jelöltet. Így történt ez annak idején Gyurcsány Ferenc esetében is, amikor az elnökség Kiss Pétert javasolta kormányfőnek, de a választmány végül Gyurcsányt is jelölte, s a kongresszus az utóbbinak szavazott bizalmat. Most azonban valószínűtlen, hogy a választmány nem fogadja el az elnökség ajánlását.

Simon Gábor választmányi elnök szerint olyan jelöltet kell találni, aki a párt többségének támogatását bírja.

Lapunk megkereste Kovács László leköszönő uniós biztost, akit többen kormányfő-jelöltnek várnak. Kovács azonban kérdésünkre azt mondta: korábban egyértelművé tette, hogy ha az MSZP illetékes fóruma felkéri, szívesen vállal olyan szerepet, amivel érdemi befolyást tud gyakorolni a kampányra és a választási eredményre. "Felkérést nem kaptam, így nem volt mire válaszolnom. Az elmúlt néhány nap nyilatkozatai és a hírek alapján úgy látom, hogy a kérdés el is dőlt. Az MSZP vezetői ismernek, tudják, milyen teljesítményt várhatnak tőlem. Nekik kell eldönteniük, hogy igényt tartanak-e rá. Nem akarok még egyszer olyan méltatlan helyzetbe kerülni, mint nemrég az uniósbiztos-jelölés során. Nem az 1998-as vereség és a 2002-es győzelem közötti pártelnöki teljesítményem a döntő, hanem az, hogy a jelenlegi helyzetben milyen jelölt tudja a legtöbb szavazatot biztosítani a pártnak" - fogalmazott lapunknak Kovács László.

Szeged szocialista polgármestere, Botka László kitöltötte a Népszabadság online verziójának totókérdéseit. Ebben többek között beszélt arról: hazudott-e valaha a választóinak, próbálták-e már megvesztegetni, illetve mi Kósa Lajos debreceni fideszes polgármester három legjobb tulajdonsága. A videointerjú-sorozat új darabját a NOL.hu, illetve
a NOLTV.hu oldalon lehet megtekinteni. (sztl)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.