Bértartozás miatt elsötétül az MTV?

Egyre drámaibb hangú levelek fogalmazódnak meg a Magyar Televíziótól elvonni tervezett pénz miatt. Medveczky Balázs, a köztévé ügyvezető alelnöke után Kapuvári Gábor, az üzemi tanács elnöke a tévé ezerhatszáz dolgozójának nevében fordult az Országgyűléshez és a kormányhoz. Azt kéri, ne vonják el a támogatásuk harmadát.

Megtörténhet-e az, amit Medvezcky állított, nevezetesen, hogy elsötétül a képernyő, mert január-februárban nem tudnak bért fizetni a dolgozóknak? - kérdeztük Kapuvárit. A béreket "direktben" nem érinti az elvonás a válasz szerint, mert ezt a tételt az államkincstár az állam által átvállalt tévé- előfizetési díjakból utalja. De ha tizenkilencmilliárd forintra csökken az állami támogatás, veszélybe kerülhetnek a bérek - állítja Kapuvári. A sugárzási díj (hétmilliárd forint), az adók és járulékok (hárommilliárd), az áfaarányosítás miatti újabb hárommilliárdos kiadás, a munkavállalók bér- és közterhei (újabb kilencmilliárd), illetve az évi 3,5 milliárdos székházbérleti díj - bőven túllépi a forrásokat. A műsorgyártásra, a filmjogok vásárlására, szerzői jogdíjakra végképp nem marad pénz (erre általában évi négy- milliárdot fordítanak).

Kapuvári szerint nem lehet eltávolítani sok "bebetonozott", nagy keresetű, de fölösleges vezetőt, mivel a szerződéseikben szereplő sok tízmilliós végkielégítéseket nincs miből kifizetni. Arra számít, hogy ha bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv, és a költségvetés elvon 9,5 milliárdot tőlük, a menedzsment 200-250, kis- vagy középkeresetű munkavállalótól válik meg, akiknek nem kell horribilis végkielégítéseket fizetni. "Megoldás" lehet az is, hogy a tévé nem fizeti rendesen a közüzemi számláit, vagy nem fizeti be a munkavállalók utáni közterheket, ám ezzel vége a hitelképességének.

Az üt-elnök úgy látja: ha a köztévé valóban a médiatörvény szellemében szeretné ellátni közszolgálati feladatait - játékfilmeket, gyermekfilmeket készítene, belső műhelyeket működtetne - nem elbocsátásra, hanem mintegy ezer fővel több belsősre lenne szüksége.

Bértartozás miatt elsötétül az MTV?
Magyar Televízió Ma reggel című műsora, reggeli műsor tv, tévé, televízió, média
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.