Kedden megnevezheti kormányfőjelöltjét az MSZP

Várhatóan a keddi elnökségi ülésen nevezi meg az MSZP következő kormányfőjelöltjét. Az országos lista összeállításáról csak a költségvetés után döntenek. A miniszterelnök-jelölti posztra Mesterházy Attila tűnik befu-tónak.

Várhatóan az MSZP országos elnökségének keddi ülésén véglegesítik, hogy kit jelöl a párt vezérkara a miniszterelnök-jelölti posztra. A technikai forgatókönyv szerint a hét elején az elnökség jelöl (véleményt mondanak a megyei elnökök is), majd szombaton az MSZP országos választmánya megvitatja a kormányfőjelölti ajánlást, illetve a párt választási programját, és szavaz mindkettőről. Kormányfő-jelöltként - bár hivatalos döntés nincs - Mesterházy Attila frakcióvezető tűnik befutónak.

Miniszterelnök-jelölt lehet
Mesterházy Attila

A kettős jelölés nem kizárt, de egyelőre kevéssé valószínű. Mesterházy illik abba a karakterbe, amelyet a pártelnökség korábban megrajzolt: fiatal arc kell, aki nem a semmiből jön, de jelképezni tudja az új korszak új kihívásait. Az mindenesetre jelzésértékű lehet, hogy a kongresszust előkészítő munka során Mesterházy Attilától "elvették" a korábban rá osztott ügyrendi bizottság vezetését, s azt Juhász Ferencnek adták át. Ha ugyanis Mesterházy jelölt lenne, nem láthatná el ezt a kongreszszusi funkciót.

A pártvezetés előbb kormányfőjelöltet akar állítani, azután döntenek az országos listáról. Ennek összeállításában a majdani miniszterelnök-jelöltnek ugyanis érdemi beleszólása lehet.

Az országos lista első negyven helye az alapszabálynak megfelelően már betöltött, de a sorrend módosulhat. Úgy tudjuk, nagy valószínűséggel a kormányfőjelölt lesz a párt választási listavezetője is, utána következhet dobogós helyen Kovács László volt pártelnök. (Ide tartozik, hogy Lendvai Ildikó aligha mond le a pártelnöki tisztről a kormányfőjelölt megválasztása után, bár korábban még így tervezte.)

A választási listán az elsők között vannak a pártelnökség, a frakcióelnökség tagjai, a tisztségviselők, a megyei elnökök, szóvivők, más vezetők. "Mozgó hely", ami ráadásul mandátumot is jelenthet, alig több mint tíz-tizenöt lehet. Ide kerülhetnek azok, akiket mindenképpen a következő frakcióban akar látni a vezetés: olyanok, akik nem első vonalas politikusok, de a szakértelmük nélkülözhetetlen.

Rosszul indul a miniszterelnök-jelölés az MSZP-nek. Legfőbb jelöltjük épp a napokban volt kénytelen vallani az egyik legbotrányosabb korrupciós ügyben, a Zuschlag-perben, miután más tanúk súlyosan terhelő állításokat fogalmaztak meg vele kapcsolatban - állítja az MTI-hez eljuttatott közleményében Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója. Mesterházy Attila méltó miniszterelnök-jelöltje lesz a zuschlagok és hunvaldok pártjának. Azon pedig már nem is csodálkozunk, hogy Lendvai Ildikót a sajtó ismét hazugságon kapta: bár ígérte, mégsem akar megválni a pártelnöki poszttól - nehezményezi Répássy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.