Mikor egyenruha a gárdaruha?

A jövő héttől szabálysértésnek minősül, ha valaki nyilvános rendezvényen a feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját, vagy arra emlékeztető öltözéket visel. Jogi szakértők szerint nehéz kérdés, hogy a hasonlóságnak mik az ismérvei.

„Aki nyilvános rendezvényen a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruháját vagy formaruháját viseli, továbbá, aki nyilvános rendezvényen olyan egyenruhát vagy formaruhát visel, amelyről –annak jellegzetes tulajdonságai miatt – bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható” – ezt tartalmazza a szabálysértésekről szóló kormányrendelet módosítása. A lex Gárdaként emlegetett jogszabály a tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg, s a jövő hét közepén lép hatályba.

A jogszabály nem kellően átgondolt, és értelmezési kérdéseket vet fel – több jogász is így nyilatkozott lapunknak. Az általános vélekedés, hogy e rendelkezés válasz ugyan egy őrült helyzetre, de az éledező neonácizmussal szemben ilyen módon nem lehet eredményesen felvenni a harcot. Azt senki nem vitatja, hogy a Magyar Gárda feloszlatását kimondó jogerős bírósági ítéletnek érvényt kell szerezni, ám erre az általunk megkérdezett jogászok szerint nem a szabálysértési kormányrendelet módosítása – „egy kínban született tényállás” bevezetése – a legjobb eszköz. Egy működő jogállamban ugyanis elő sem fordulhatna, hogy bárki egy feloszlatott szervezet formaruhájában grasszáljon az utcán.

Alkotmányos alapjogokat korlátozni csak törvényben lehet – szögezték le többen. A véleménynyilvánítás szabadsága, illetve az emberi méltóság – amelynek része az öltözék szabad megválasztása – pedig e körbe tartozik, így legalábbis kevésbé elegáns megoldás, ha ilyen jogok gyakorlásáról „hirtelen felindulásból” kormányrendeletben határoznak. Szerencsésebb lett volna, ha törvénymódosítást fogadnak el, amellyel a gárdisták egyenruháját a fasizmusra emlékeztető jelképnek minősítik.

Szakértők ezzel kapcsolatban emlékeztetnek rá: Németországban betiltották a náci köszöntést, amelyre válaszul az újfasiszták egyik ujjukat behajlítva lendítették a karjukat. Gyorsan döntés született azonban arról, hogy az efféle gesztus egyenes vagy behajlított ujjakkal is kínosan emlékeztet a fasiszta időkre, ezért büntetendő. A helyzet nálunk is hasonló, hiszen a gárda egyenruhája a Szálasi-féle nyilas mozgalom viseletére emlékeztet.

A rendelet alkalmazhatósága azonban kétséges, mert szinte eldönthetetlen: egy „formaruha” mikor emlékeztet olyan mértékig egy betiltott szervezet egyenruhájára, hogy az már büntetendő. A Magyar Gárda tagjai fekete nadrágot, bakancsot, fehér inget, a hátán oroszlános hímzéssel, elöl árpádsávos pajzzsal díszített fekete mellényt, piros-fehér csíkos sálat, valamint fekete, ugyancsak pajzsos sapkát viselnek. Igencsak kérdéses, hogy a szabálysértés mely ismérvek meglétében állapítható már meg.

Rendőrségi forrásokból megtudtuk: dolgoznak azon a végrehajtási utasításon, amely biztosítja, hogy a rendeletben foglaltaknak mindenütt egységes szempontok alapján szerezzenek érvényt.

A szocialistáknak nem egyenruhák, hanem inkább a bűnözés ellen kellene harcolniuk – nyilatkozta lapunknak Répássy Róbert, aki szerint a kormány e rendelete alkotmányellenes, „kultúrállamokban nem szoktak valakit a ruhája alapján elítélni”. Azt vélelmezni, hogy aki ilyen vagy olyan ruhát hord, az biztosan rosszat akar, a „gondolatbűn” kategóriájába tartozik – tette hozzá a Fidesz jogi kabinetvezetője.

Kérdésünkre, hogy a bíróságnak a Magyar Gárda feloszlatására vonatkozó döntése után a Fidesz szerint szükség van-e bármilyen jogalkotásra, Répássy Róbert azt mondta: a bíróság határozatának végrehajtása nem jogalkotási, hanem jogalkalmazási kérdés. Munkatársunk kérdésére, miszerint ha valaki a Magyar Gárda egyenruhájában jelenik meg nyilvános helyen, szabálysértést követ-e el, Répássy Róbert azt válaszolta: a kormányrendeletnek nincs visszaható hatálya, az csak a jövőben feloszlatott szervezetekre vonatkozhat.

Polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetnek

Az „illegitim kormány” által megalkotott jogszabály ellentétes a jogalkotási törvénnyel, mert alapjogot korlátoz, és nem törvényben – állítja az Új Magyar Gárda Mozgalom.

Szerintük a rendelet – amit a vörös csillag ügyében hozott strasbourgi ítélet is igazol – nemzetközi normákat sért, így polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetnek. Kérik bajtársaikat, pártolóikat, szimpatizánsaikat, hogy „az Új Magyar Gárda Mozgalom formaruháját vagy jelképeit viseljék minél többen büszkén, az ötvenes évek diktatórikus módszerei elleni tiltakozásul”.

Alakzatban, szabályos öltözékben vonulnak
Alakzatban, szabályos öltözékben vonulnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.