Az MSZP és a Jobbik javított egy kicsit

Az MSZP októberben megtapasztalhatta a kormányzati ciklusbéli mélypontját, a lakosság egészén belüli tízszázalékos támogatottsággal. A pártot érintő negatív folyamat megállt, és novemberben két százalékpontnyi szavazót vissza tudott szerezni. A párterőviszonyok viszont alig változtak, a Fidesz tábora háromszor nagyobb, mint a szocialistáké. Az MSZP továbbra is aktivitási problémával küzd, támogatóinak 54 százaléka előlegezi meg választási részvételét. A Fidesz-táborban 62 százalék tekinti magát biztos szavazónak.

A szocialisták felzárkózási esélyét az is nehezíti, hogy a választási sikeréhez korábban hozzásegítő, a tradicionális szavazóbázist jelentő nyugdíjasok és a véleményvezérként funkcionáló értelmiségiek körében elmarad vetélytársától. A nyugdíjasok 19 százaléka támogatja az MSZP-t, 26 százaléka a Fideszt. Az értelmiségiek körében az ellenzéki párt 33, a kormánypárt 11 százalék rokonszenvét élvezi.

A korábbi választások előtt - a lehetséges koalíciókötések, a második fordulós átszavazások miatt - nagy figyelem övezte a másodlagos pártpreferenciákat. E szempont jelentősége csökkent, mivel ma szűkösebb a választék. Az egyes pártok szavazói nem igazán keresnek második voksra érdemesíthető politikai erőt.

E jelenség talán legnagyobb kárvallottja az MSZP, amelynek mindössze a népesség egy százalékát kitevő - százezer fő alatti - tartaléka van más pártoknál. Ennek oka elsősorban az SZDSZ felmorzsolódása. Másfél évtizeden át a szocialisták onnan remélhettek második fordulós szavazatokat. A Fidesz lehetőségei bővebbek, a választók három százaléka - nagyjából 250 ezer fő - e pártot is talonban tartja. A Fidesz tartalékát jelentő csoportot szinte teljes egészében a Jobbik szavazói alkotják, abban csak pár tízezer KDNP- és MDF-szavazó található. A másodlagos preferenciák listáját jelenleg a Jobbik vezeti, így a hatszázalékos - félmilliós - szavazótábor mellett a választókorúak további hét százalékától - csaknem hatszázezer embertől - van elméleti esélye voksokat gyűjteni. A Jobbikot tartalékként számba vevők csoportja lényegében kizárólag Fidesz-szavazókból áll. Nem kizárt, hogy a választások közeledtével lesznek ingázó szavazók a két párt közt, a "Fidesz vagy Jobbik" dilemma a fiatal, szakmunkás képzettségű, érettségizett, jobboldali beállítottságú polgárok körében a legelterjedtebb.

Az adatfelvétel ideje: 2009. november 2-9. A megkérdezettek száma 1500 fő. Az adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.