Nemzetközi diáknap

Van világnapja a pinek, az internetnek, a közalkalmazottaknak, a sajtószabadságnak, s van spamellenes világnap is. Hogy melyiket hányan ünneplik, abban elég nagy a szórás.

November 17-én a nemzetközi diáknapot ünnepelnénk - már ha tudnánk róla. Pedig lenne mire emlékezni. 1939. november 17-én Hitler parancsára bezárták az összes cseh- és morvaországi felsőoktatási intézményt, 1200 professzort és diákot hurcoltak el a Sachsenhausen-Oranienburg koncentrációs táborba, és kivégeztek kilenc diákvezetőt. Az események láncolata pár héttel korábbra nyúlik vissza. 1939. október 28-ára, a csehszlovák államiság ünnepére Prágában békés tüntetést szerveztek különböző csoportok, elsősorban egyetemisták.

Már az ünnep előestéjén virágcsokrok és mécsesek jelentek meg a híres csehek emlékműveinél, itt-ott szórólapokon a másnapi tüntetésen való részvételre szólítottak fel, arra kérve a cseh polgárokat, hogy tiltakozzanak a már fél éve tartó német megszállás ellen. A tüntetések felbőszítik Hitlert, aki személyesen telefonál a Cseh-Morva Protektorátus államtitkárának a demonstrációk azonnali leállítását követelve. A nácik a tömegbe lőnek, Jan Opletal orvostanhallgató, akinek nevét ma utca őrzi a Vencel tér mellett, kezét a hasához szorítva összeesik. Nagyjából ugyanebben az időben egy másik tüntető, Václav Sedlácek, 22 éves pék is áldozatul esik a sortűznek, kész rejtély, hogy a munkásfetisiszta szocializmusban nem belőle lett nemzeti hős, sőt, 1965-ben még a sírját is eltüntették a braníki temetőből. Míg Sedlácek pár percen belül halott, Opletal november 11-ig küzd a halállal.

November 15-ei temetése újabb tüntetés, mely összecsapásokba torkollik a Gestapóval - ezeket minden valószínűség szerint maguk a gestapósok provokálták ki, sőt, egyes röplapokat magán a Gestapo főhadiszállásán nyomtattak. A tüntetés még tart, amikor Hitler másnapra rendkívüli tanácskozást hív össze, az ott elhatározott intézkedések a "Sonderaktion Prag vom 17. November 1939" nevet kapták. Ennek keretében végezték ki a kilenc diákvezetőt, és internáltak a Sachsenhausen-Oranienburg koncentrációs táborba 1200 embert.

A koncentrációs tábort a diákok nagy többsége 1942 végéig elhagyhatta, "csak" 35 hunyt el közülük. November 17-ét 1941-ben Londonban a nemzetközi diáktanács, melynek sok emigráns cseh is tagja volt, nemzetközi diáknappá nyilvánította. Az események ötvenedik évfordulójára a cseh diákok ismét tüntetést szerveztek - ez lett a "bársonyos forradalom" elindítója. De ez már egy másik történet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.