A páciens dönthet csak a H1N1 elleni védőoltásról

Az orvos tájékoztat az új influenza elleni védőoltásról, de csak a páciens dönthet arról, hogy igényli-e, vagy sem. Ezért senkinek nem javasolja Kovácsy Zsombor ügyvéd, hogy azért perelje orvosát, mert rossz tanácsot kapott.

Nehezen bizonyítható az orvos felelőssége, ha valaki, akit eltanácsolt az új influenza elleni védőoltástól, később súlyosan megbetegedett, netán belehalt a szövődményekbe - állítja Kovácsy Zsombor ügyvéd.

Magyarországon eddig nem volt tömeges megbetegedés, túl sok súlyos szövődményt sem okozott az új influenza. Egyelőre nincs biztos tudás arról, mi van, ha oltással, és mi van, ha anélkül vág neki valaki a jósolt járványos időszaknak.

A nem kötelező védőoltás azon beavatkozások közé tartozik, amelyről az orvos nem dönthet, mindenkinek magának, illetve gyerekek esetében a szülőknek kell dönteniük arról, igénylik-e, vagy sem - mondta lapunknak az ügyvéd. Elismerte ugyanakkor, hogy az átlagember híján van mindazoknak az ismereteknek, amelyek birtokában felelősen dönthetne, de kérdezheti az orvost. Ez utóbbin pedig csak az objektív tájékoztatás kérhető számon. Utólag nehéz bizonyítani, hogy mi hangzott el influenzaoltással kapcsolatban az orvos és a beteg között. Így a bíróság előtt aligha bizonyítható, hogy éppen az orvos sugallatára utasította vissza valaki a védőoltást. Kovácsy hozzátette: bármi legyen az orvos véleménye a vakcináról, a beteg kérésének teljesítése csak akkor tagadható meg, ha erre szakmai ok van.

Idetartozik, hogy az országgyűlés szerdán kezdte meg annak a salátatörvénynek a vitáját, amely a nem kötelező oltások beadásáért az orvosoknak járó díjazást is rendezné. A kormányzati javaslat a nem kötelező, de az állam által térítésmenetesen biztosított vakcinákat - ilyen az influenza elleni vagy a csecsemők tüdőgyulladásos megbetegedéseinek megelőzésére szolgáló vakcina (Prevenar) is - az egészségbiztosító által finanszírozott ellátások körébe sorolja. Vagyis fizetni kell érte az orvosoknak. Lapunknak Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke azt mondta: az OEP költségvetésében van hárommilliárd forint, amelyből ez a pluszmunka díjazható.

Tegnap újabb oktatási intézményeket, a móri Petz Mór Szakképző Iskolát és Kollégiumot, valamint a lábatlani általános iskolát is bezárták, mert az elmúlt napokban több influenzás megbetegedést észleltek a diákok és a tanárok körében. Ezzel két nap alatt immár háromra nőtt az influenzás tünetek miatt bezárt iskolák száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.