A Rádiocafé is eltűnhet az éterből

Miután aláírta a Neo FM-et működtető cég a műsorszolgáltatási szerződést az ORTT-vel, összeférhetetlenség miatt felmondták másik adójuk, a Rádiocafé szerződését.

Aláírta tegnap a műsorszolgáltatási szerződést az ORTT és a két új országos sugárzású kereskedelmi rádió. A testület nevében a Fidesz által delegált Szalai Annamária szignálta a dokumentumokat.

- Az aláírással egy időben közös megegyezéssel felbontottuk egy másik, szintén az érdekeltségi körünkbe tartozó adó, a Rádiócafé műsorszolgáltatási szerződését - nyilatkozta a Népszabadságnak Kádár Tamás, a Neo FM-et működtető EMG Grop ügyvezetője. Az ORTT határozata ettől némileg eltérően úgy szól, hogy május 3-tól szűnik meg közös megegyezéssel a Rádiocafé műsorszolgáltatási jogosultsága, kivéve, ha addig felszámolják a vele kapcsolatban fennálló összeférhetetlenséget.

Tirts Tamás (KDNP) lebélyegzi az egyik nyertes pályázatát

A mától már egy országos rádiót is birtokló EMG-nek ugyanis szabály szerint nem lehet befolyásoló részesedése más rádióban, márpedig most van, hiszen birtokolja a fővárosi vételkörzetű Rádiocafét. Az ilyen, jogsértő helyzet felszámolására a pályázati kiírás két lehetőséget kínált. Az egyik: összeférhetetlenséget okozó kisebb rádió (itt a Rádiocafé) visszaadja frekvenciáját. A másik, hogy felbontja az ORTT-vel a műsorszolgáltatási szerződését.

A Rádiócafé esetében ez utóbbi történt, de a közös megállapodás szerint 180 nap van rá, hogy az összeférhetetlenség megszűnjék. Megeshet, hogy eladják az adót, vagy valaki hetvenöt százalékos tulajdonrészt szerez a budapesti körzeti rádiót birtokló vállalkozásban. Kádár Tamás erről lapunknak azt mondta: visszautasítja, hogy valamiféle kedvezményt kaptak volna a médiahatóságtól, avagy hogy ezt a megoldást újonnan találták volna ki - mivel ezt a tervüket már a pályázati anyagban világossá tették.

Ami az új rádiót, a Neo FM-et illeti, Kádár megerősítette: valóban hétszer annyi (heti hétszáz perc, napi két óra hat napra elosztva) civil és kulturális témát feldolgozó műsort vállaltak, mint a Danubius hullámhosszát elnyert Advenió. Az ügyvezető szerint ez nem sok, egy országos kereskedelmi adó struktúrájába "ennek bele kell férnie". A műsort mintegy harminc fővel indítják. Tárgyalnak a Sláger rádió reggeli műsorának készítőivel is. - Nem zárkózunk el az elől, hogy megmentsük, ami a Slágerben értékes volt - mondta Kádár.

A Danubius frekvenciáját elnyert Avenio Zrt. (a Klassz Rádió tulajdonosa) nem nyilatkozott arról pályázatában, hogy nyertesként hogyan kezeli a szintén összeférhetetlenséget okozó Lánchíd Rádiót. (Emiatt záratta volna ki a pályázót Majtényi László, az ORTT időközben lemondott elnöke). Fellegi Tamást - aki korábban több lehetőséget is vázolt a probléma megszüntetésére - lapzártáig nem értük el. Bemutatkozott viszont a cége által birtokolt Klassz Rádió Budapesten.

Bár jóval kevesebb közéleti-kulturális percet vállalt, mint a Neo FM, az adó "kultúrát közvetítő, a 15 és 60 év közötti korosztályt megcélzó kereskedelmi zenei adót" ígért. Csiszár Jenő, a menedzsment tanácsadója a műsorstruktúráról szólva 92-93 százaléknyi zenét ígért, táguló zenei palettával, délután interaktív szórakoztató műsorokkal. A Danubius műsorstruktúrájától radikálisan nem fognak eltávolodni. Viszont felbukkanhatnak náluk "arcok" és "nevek" a Danubiusból, mert célul tűzték ki a régi hallgatók megtartását.

A frekvencia-pályázaton vesztes rádiók közül a Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt. is beperli a médiahatóságot az MTI információja szerint. A Fővárosi Bíróságon későbbre ígértek tájékoztatást arról, hogy a Sláger és a Danubius beadványán kívül érkezett-e újabb keresetlevél az ORTT frekvencia-döntése ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.