Városi legenda kontra rasszista megbélyegzés

Terhes anyák által a nagyobb segély érdekében elkövetett tudatos magzatkárosításról beszélt Veresné Szabó Éva szocialista képviselő tavaly egy MSZP-s tanácskozáson. A kormánypártiak szerint Veresné kijelentései nem említhetők egy lapon a fideszes Molnár Oszkár "rasszista" mondataival. Jobbról ugyanis ezzel támadják.

Nem először fordul elő a Fidesz szerint, hogy az MSZP belebukik egy saját maga által kreált botrányba. Havasi Bertalan, az ellenzéki párt sajtófőnöke ezt Veresné Szabó Éva MSZP-s országgyűlési képviselőnek egy balatonőszödi tanácskozáson elhangzott szavaira reagálva mondta tegnap az MTI-nek. Veresné kijelentései az MSZP-frakció lapjában, a Balközépben meg is jelentek tavaly júniusban. E mondatokat nemrég az Echo TV híradója mutatta be.

Veresné Szabó Éva

Az írás a frakció esélyegyenlőségi, foglalkoztatási és civil ügyek munkacsoportjának kétnapos üléséről ad hírt. A cikk Veres János volt pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő feleségének fényképe alatt a következőket írja: "Az országunkban kialakult szociális segélyezési rendszer anomáliáiról beszélve egy különös módszert ismertetett Veresné Szabó Éva. A magasabb segélyek érdekében ördögi eszközökre is képesek tudatlan és befolyásolt fiatal anyák. Olyan gyógyszert is képesek beszedni, amelynek következtében súlyosan sérült gyermekek jönnek a világra. A képviselő megfigyelését a jelen lévők elképedve hallgatták, ám néhány honatya elismerte, maga is hallott már hasonló esetről. A jelek szerint a segélyek elosztási elvei ellenérdekeltséget váltottak ki a munkához való viszonyban és érdekeltséget a minél nagyobb gyereklétszámban, extrém esetben a sérült gyermekek vállalásában is".

Korábban komoly botrányt okozott, hogy Molnár Oszkár, a Fidesz parlamenti képviselője, Edelény polgármestere egy képviselő-testületi ülésen azt mondta, cigány nők szándékosan ártanak születendő gyereküknek, gyógyszert szednek, gumikalapáccsal ütik a hasukat azért, hogy emelt szintű családi pótlékot kaphassanak. Utóbb kiderült: a Molnár Oszkár által megnevezett településeken nem született fogyatékos gyerek.

- Nevetséges, hogy össze akarják mosni a két ügyet - nyilatkozta lapunknak Teleki László szocialista romapolitikus. Teleki emlékeztet rá, hogy Molnár Oszkár továbbra is fenntartja azt az állítását, hogy roma asszonyok ilyet tettek, Veresné viszont csak beszámolt arról, amit hallott. "Ha valaki ezt nem választja ketté, tudatosan csúsztat", nyilatkozta a kormány romaügyi megbízottja. Nyakó István, az MSZP szóvivője is hasonlóképp fogalmazott. Szerinte Molnár Oszkárnál a megbélyegzés szándéka, Veresnénél az aggodalom dominált. Nyakó úgy vélte, hogy - szemben Molnárral - Veresné mondatai nem kötődnek etnikai kisebbséghez és nem bélyegeznek meg etnikai csoportokat.

Donáth László, az MSZP képviselője korábban egy a Népszabadságnak adott interjújában megemlítette, hogy vannak rasszista hangok a frakciójukban. E mostani ügy kapcsán lapunknak azonban azt mondta, a problémát mélyebbnek érzi, mint a Molnár-ügyet: "Ha az ember takarít egy lakást, óhatatlanul maga is koszos lesz. Azokon a vidékeken, ahol jelentős a romák vagy nagyon szegény körülmények közt élők száma, a megfogalmazás szintjén könnyen az indulat hasonló képe jelenhet meg. Az értékrend és a világkép azonban eltér, a hasonló szavak nem jelenthetnek morális és politikai azonosságot." Donáth László hozzátette: korábbi interjújában sem Veresnére utalt.

Veresné Szabó Éva tegnap közleményt adott ki. E szerint nem tudott a cikk megjelenéséről, és sajnálja, hogy abban nem a teljes szövegkörnyezetben elhangzottak szerepelnek.

"Az én gondolataim több más példa kíséretében figyelemfelhívásra irányultak. Arról beszéltem, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben élőket a szociális ellátórendszer anomáliái erőteljesen foglalkoztatják, állandó beszédtéma, és időnként szélsőséges vélemények, feltevések is megfogalmazódnak. Erre hoztam fel többek között az említett cikkben - nem a teljes szövegkörnyezetben - idézett gondolatot. Nem a meggyőződésemen alapuló állítás volt, nem vádoltam meg senkit és nem is feltételeztem a híresztelés valódiságát." Visszautasítja, hogy szavait párhuzamba állítsák Molnár Oszkár kijelentéseivel. "Egy dolog ugyanis azt mondani, hogy - általam akkor is és most is kétkedve fogadott városi legendák szerint - megtévesztett anyák akár a magzatuknak is hajlandóak ártani a magasabb összegű szociális ellátás reményében; és megint más mindezt tényként állítani, ráadásul egy meghatározott közösség, a településen élő romák bűneként feltüntetni. Aki nem érti és nem érzi a különbséget, az nem is akarja, vagy politikailag elfogult", írta a közleményben.

Egyáltalán, lehetséges-e, hogy várandós asszonyok gyógyszerrel tegyenek kárt a magzatukban? - kérdeztük Czeizel Endre genetikust. A válasz: ez lehetetlen.

- Európában 8200-féle gyógyszert forgalmaznak, ezek egyike sem alkalmas arra, hogy fogyatékossá, illetve értelmi fogyatékossá tegyen egy gyermeket. Kétségtelen, hogy van néhány speciális gyógyszer, például az epilepsziában szenvedő nők számára, amelyek megnövelhetik az esélyét annak, hogy a gyerek nyitott gerinccel szülessék. Ugyanakkor ezek a készítmények szegény emberek számára elérhetetlenek, s használatukat nagyon szigorú szabályok kötik. Mennyire lehet gyakori, kérdeztük továbbá, hogy - miként Molnár Oszkár fogalmazott - a nők gumikalapáccsal okoznak kárt a magzatukban? Czeizel Endre egy a 70-es évek végén készült kutatás eredményeivel érvelt, amelyek szerint még a balesetet szenvedő várandós nők is igen jelentős számban teljesen egészséges gyermeket szültek, még abban az esetben is, ha például medencesérülésük volt.

Azt is megkérdeztük Czeizel Endréről, vannak-e olyan kutatások, amelyek alátámasztanák, hogy az ország egyes területein kiugró lenne a fogyatékkal született gyermekek száma. A válasz: folyamatosan figyelik az erre vonatkozó adatokat, s ennek alapján mondhatja, nincs az országnak ilyen területe. Tény, hogy a szegénységgel együtt jár a koraszülöttek nagyobb száma, de ennek semmi köze ahhoz a feltevéshez, hogy szegény emberek szándékosan okoznának kárt a magzatukban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.