Kutyafitnesz-központ Drégelypalánkon EU-támogatással

Kutyafitnesz létesül a Nógrád megyei Drégelypalánkon uniós támogatással. Az eset nemrégiben a parlamentben is szóba került, amikor Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke az uniós pénzek rossz felhasználására hívta fel a figyelmet. Ki, mit és menynyiből épít Drégelypalánkon?

Drégelypalánk polgármesterének elege van abból, hogy a Szondy vitézségéről híres településüket mostanában nem a turisták által kedvelt, romjaiban is tetszetős vár, hanem egy kutyafitneszügylet kapcsán emlegetik. Annál is inkább, mert az elgazosodott, régi tsz-majorba tervezett beruházás nem az önkormányzaté. Dombai Gábor azt állítja: nem is látta azokat a vállalkozókat, akik - a híradások szerint - 112 millió forintot nyertek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ).

Az engedélyt és a 120 millió forintos támogatást már megszerezték

Az 1600 lakosú, határ menti nógrádi faluban - ahol tízszázalékos a munkanélküliség, s akinek van állása, az a közeli Rétság ipari parkjába és Vácra jár dolgozni - mindennapos beszédtéma a budapesti székhelyű, ám drégelypalánki telephelyű Gyrotech Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek megítélt uniós támogatás. Az összegnél ugyanis a szennyvízberuházásuk előkészítésére a település éppen ötvenmillióval kapott kevesebbet.

Az összeg az önkormányzat éves költségvetésének több mint harmada. Amit ráadásul egy olyan, számukra ismeretlen cég szerez meg, amiről a helyiek csak annyit tudnak, hogy egy ajtó nélküli, lapos tetős, hatszor tíz méter alapterületű épület tulajdonosa a tizenöt éve széthordott drégelypalánki tsz-majorban. A gazzal felvert többhektárnyi területen istállók, magtárak, gépműhelyek vannak - más-más kézben.

A Gyrotech az egykor szociális épületként használt ingatlanra tervez tetőtér-beépítést. Az engedélyt már megszerezték, laboratórium és iroda lesz az épületben. Kiss Balázst, a cég ügyvezetőjét többször is kerestük, mindhiába. Kapcsolattartójuk közölte: egyébként sem tudna minden kérdésünkre válaszolni, mert van, amiben a kutatók, másokban a jogászok és a marketingesek az illetékesek.

A Gyrotech közleményeiből kiderült: a cég pályázati anyaga nem kutyafitneszközpont építéséről szól. Állatgyógyászati projektjükben egy elsősorban kutyák számára kialakított hidroterápiás futópad továbbfejlesztését, egy rehabilitációs, életminőség- és egészségmegőrző termékcsaládra épülő szolgáltatás kidolgozását vállalták. Új módszertani és technikai megoldásokat ígérnek, komplett egészségmegőrző termékcsaláddal. Vízforgatós hidrokáddal, úszómellénnyel, tartószíjakkal és mozgásfejlesztő eszközökkel. A vállalkozók bíznak abban, hogy az új szolgáltatásukkal állatéletprogramot valósítanak majd meg a tudatos kutyatartók körében.

A terv támogatásáról február 2-án döntött az NFÜ, s április 23-án kötöttek a céggel szerződést. Vitatott, hogy a cég határidőre rendelkezett-e az engedélyekkel, dokumentumokkal, miként az is, hogy a projekt megvalósításának tervezett, illetve tényleges kezdetekor történt-e bármiféle munka - a cég szerint igen, csakhogy ez a kutatás jellege miatt nem látványos.

Az NFÜ már ellenőrizte az úgynevezett előrehaladási jelentést a vállaltakról, s az első helyszíni ellenőrzés is megtörtént. A hatóság mindent rendben talált, s folyósította az elnyert pályázati összeg 40 százalékát, azaz 45 millió forintot.

Az innovációs pályázaton sikeres cég egy csaknem 250 millió forintos fejlesztésben és piacépítésben gondolkodik, ennek az összegnek 45 százalékát tudják megszerezni vissza nem térítendő támogatásként. A fennmaradó részt a cégnek önerőből kell előtermtenie, de hogy ezt miből fedezik, arra nem kaptunk választ. Projektjükben a kutyák számára egészségmegőrző, illetve egészség-rehabilitációs programok kutatása, különböző eszközök fejlesztése, tesztelése, alkalmasságuk vizsgálata történik majd.

A cég tudományos igénnyel magyarázza, hogy a vízben történő, eszközökkel támogatott mozgáskoordinálás és a kamerás fejlődésértékelés nem csupán a műtétek utáni terápiát, hanem az egészségmegőrzést és a fittség fenntartását is biztosítja. Ergonómiai, antropometriai fejlesztést és áramlástechnikai vizsgálatokat is végeznek majd. Arculattervezéssel, csomagolástervezéssel és reklámfilmekkel akarják a piacot "megdolgozni", hogy a második üzleti év végéig az árbevételük megközelítse a 60 millió forintot. A cég új munkahelyek ígéretével kecsegteti a helyieket.

A projekt megvalósításának tervezett időtartama 18 hónap. Az ebben részt vevők valamennyi területen rendelkeznek szakirányú végzettséggel és többéves hazai és külföldi szakmai tapasztalattal - állítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.