Belebukott a polgármesternő a 'gerinctelen' jelzőbe

Időközi polgármester-választást tartanak Nádasdladányban, miután a falu vezetője becsületsértést követett el az iskolaigazgató ellen, és emiatt elveszítette a hivatalát. Az állásából felfüggesztett igazgató szintén vesztese az ügynek.

- Elképesztő! Hogyan fajulhattak idáig a dolgok? Egy pitiáner konfliktusból büntetőperek meg fegyelmi eljárások kerekedtek, most meg új polgármestert kell választanunk. Maga érti ezt? - néz rám kérdőn egy nyugdíjas férfi a nádasdladányi főtéren. Tőlem persze hiába vár választ, egy kívülálló számára talán még kevésbé érthető, mi is történt az elmúlt másfél évben az 1800 lelkes Fejér megyei faluban.

Ami tény: december 13-án időközi polgármester-választást kell tartani, mivel a közelmúltban a bíróság jogerősen elmarasztalta Varga Tündét, a település vezetőjét. Megrovást kapott, amiért megsértette a becsületét Oláh Évának, a helyi iskola igazgatójának, akit a jogerős bírósági ítélet szerint három alkalommal is gerinctelennek nevezett.

- Biztos, hogy minden rendben van a jogrendszerünkkel, ha engem emiatt fel lehet állítani a polgármesteri székből? - kérdezi Varga Tünde. - A mai közéletben valóban ilyen kirívóan durva lenne, amit első felindultságomban mondtam? Ráadásul a felháborodásomat egy jelentéktelen ügy váltotta ki.

Tavaly májusban a szomszédos falu közmeghallgatásán az hangzott el, hogy Varga Tünde "rászervezte" a Nádasdladány és Sárkeszi által közösen fenntartott iskola gyereknapi ünnepségét a június 7-re kitűzött sárkeszi lovas napokra. Valójában azonban nem Varga, hanem Oláh Éva tűzte ki 7-re az iskolai gyereknapot, ám ez az információ a sárkeszi lakosokhoz nem jutott el, akik így a nádasdladányi polgármestert hibáztatták az időpontütközésért.

- Ezen borultam ki, és ezért használtam az indulatos szavakat - magyarázza Varga Tünde.

Oláh Éva rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést tett. Az ügy több bíróságot is megjárt. Végül a Fejér Megyei Bíróság becsületsértés miatt megrovásban részesítette Varga Tündét, és mivel a tettét polgármesteri minőségében követte el, így a jogszabályok értelmében a jogerős ítélet kihirdetésével egyidőben megszűnt a polgármesteri megbízatása.

Nádasdladányban a megkérdezettek többsége áldozatnak tartja Varga Tündét, akit szerintük indokolatlanul hurcoltak meg egy apróság miatt.

Pedig a történetnek van egy másik szála is. Oláh Éva lassan másfél éve nem járhat be a munkahelyére, mivel a nádasdladányi képviselő-testület fegyelmi eljárást indított ellene, egyúttal a fizetésének ötven százalékát visszatartva felfüggesztette őt az állásából. Sőt, csalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt büntetőfeljelentést is tettek az igazgatónő ellen. Nagyjából éppen akkor, amikor Oláh Éva a becsületsértési ügyben tett feljelentést a polgármester ellen.

- A két dolognak nincs köze egymáshoz - állítja Varga Tünde. - Tavaly tavasszal egy szakértő céggel átvizsgáltattuk az iskola gazdálkodását, és kiderült, hogy az intézmény vezetői számos alkalommal vettek fel útiköltséget olyankor is, amikor valójában nem is vettek részt a bizonylatokon feltüntetett rendezvényeken.

Az önkormányzat a rendőrségi feljelentéshez 650 ezer forintról szóló kiküldetési rendelvényt csatolt, igaz ebben benne volt az igazgatóhelyettesnek és az óvodavezetőnek kifizetett összeg is.

- A kifizetésekből végül mintegy 600 ezer forintról állapította meg a rendőrségi nyomozás, hogy azok valóban jogosak voltak - mondja Bodnár Zoltán ügyvéd, Oláh Éva jogi képviselője.

Az ügyészség végül nem is emelt vádat, hanem egy évre szóló úgynevezett vádhalasztással élt, ami azt jelenti, hogy csekély súlyúnak ítélték meg a történteket. Amennyiben a vádhalasztás egy éve alatt Oláh Éva nem követ el valamilyen bűncselekményt, akkor vádemelés nélkül zárják majd le az ügyet. Persze csak akkor, ha a megyei ügyészség másképp nem dönt, ugyanis az önkormányzat fellebbezett az ügyészségi határozat ellen, arra hivatkozva, hogy csak a 2008-as évet vizsgálták, holott az általuk kifogásolt kifizetések már évek óta folytak.

A történet tényleges lezárása még nagyon mesze van. Ha véget ér a büntetőeljárás Oláh Éva ellen, folytatódhat az önkormányzat által egyelőre felfüggesztett fegyelmi eljárás. Márpedig Bodnár szerint ügyfelét semmilyen felelősség sem terheli az útiköltségügyben, egy esetleges elmarasztaló fegyelmi határozat ellen az iskolaigazgató a munkaügyi bíróságon keresne jogorvoslatot.

Bár még nem tudni, hogy hányan indulnak a decemberi időközi választáson a polgármesteri székért, az általunk megkérdezett nádasdladányiak többsége arra számít, hogy a falu újraválasztja majd Varga Tündét, akinek a hároméves ténykedése alatt a település látványos fejlődésnek indult. Ugyanakkor többen is kifejtették: ha így lesz, azt is elvárják a régi-új polgármestertől, hogy mindent tegyen meg az iskolaigazgató ügyének békés lezárásáért.

Varga Tünde: Felháborodásomat egy jelentéktelen ügy váltotta ki
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.