Orbán megelőzte Sólyom Lászlót, és az élre állt

Most sem telt el két hónap úgy, hogy egy irányba mozogtak volna a politikusok népszerűségi mutatói. A múlt havi enyhe emelkedést ezúttal kisebb visszaesés követte, különösen a kormánypárti közszereplők esetében.

Az efféle változások többnyire a pártok között hezitáló választópolgároknak köszönhetők, az ő véleményük hónapról hónapra hullámzik, erősen befolyásolják a média által közvetített impulzusok. A pártok támogatóinak véleménye ebben az évben szinte egyáltalán nem módosult, számukra nem igazán fontos a politikusok teljesítménye vagy a nyilvánosság előtti szereplése.

A párthívek jókra és rosszakra, kedvencekre és irritálókra osztják fel a politikusi mezőnyt. Az is megfigyelhető, hogy minél erősebb egy szavazó kötődése a pártjához, annál magasabb pontszámokat ad a saját vezetőiknek. Így például az MSZP aktív, elkötelezett táborán belül Bajnai Gordon a legkedveltebb (69 ponttal), s ő vezeti a lazábban kötődő szocialisták rangsorát is (59 ponttal). Általában 10 ponttal többet adnak az MSZP szavazói magjához tartozó választópolgárok, mint a külső csoportba tartozók. Ezalól egyetlen kivétel Szili Katalin, aki az elkötelezett szocialistáktól 55 pontot kapott (s ezzel a negyedik helyen áll Bajnai, Gyurcsány Ferenc és Gráf József mögött), míg a pártjukhoz gyengébb szálakkal kapcsolódók körében 57 pontot ért el (ami a miniszterelnök mögötti második helyet jelenti e körben). Az MSZP-sek két csoportja - mint láthattuk - a saját politikusait valamelyest eltérően, a Fidesz vezetőit viszont egyformán nagyon negatívan - értékeli. Az elszánt kormánypártiak és a tábor perifériáján lévők szinte azonos (16-20 közötti) pontszámokkal utasítják el Vona Gábort, Orbán Viktort, Kövér Lászlót vagy Semjén Zsoltot.

A Fidesz szavazóinak véleménystruktúrája is hasonló. A szavazói mag saját politikusaikra vonatkozó minősítései 8-10 ponttal meghaladják a kevésbé elszánt támogatókét. Kivétel itt is akad, Sólyom László megítélése a két csoportban lényegében azonos (60, illetve 58 pont). A másik térfél politikusainak elutasítása egységet teremt a két csoport között, de itt a gyengébben kapcsolódó hívek valamivel megengedőbbek. Az ellenzéki párt támogatóinak Kóka Jánosról, Bajnai Gordonról és Gyurcsány Ferencről van a legkritikusabb véleményük, a kemény szavazói mag 10-13 pontot adott, a visszafogottabb fideszesek 15- 17 pontot.

A bizonytalan választópolgárok körében Szili Katalin és Sólyom László a két leginkább kedvelt személyiség, pontszámaik viszont nem túl magasak. A volt házelnök 42, az államfő 40 pontos. Sólyom részben e csoportnak, másfelől a Fidesz táborának - akiktől 59 pontot kapott - köszönheti, hogy a lista elején áll. Orbán első helye viszont egyértelműen az ellenzéki párt népes táborának rendkívül kedvező véleményéből fakad. A Fidesz táborában nagy a reputációja (78 pont), amit a többi politikai csoportban kapott mérsékeltebb pontszámok lefelé húznak, de csak annyira, hogy közepes összpontszáma lett. A 47-es rokonszenvindex ma első helyet jelent. (Szonda Ipsos)

A vizsgálat módszeréről:

Az adatfelvétel ideje: 2009. október 1-8. A megkérdezettek száma: 1500 fő. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Minden hónapban más-más 1500 főt kérdeznek meg személyes megkereséssel, kiválasztásuk az úgyenvezett kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.