Folytatódik a Sümeghy-per tárgyalása

Csődbüntettel és közokirat-hamisítással vádolják Sümeghy Csaba egykori fideszes parlamenti képviselőt, a Magyar Iparszövetség volt elnökét, a kamarák átalakításáért felelős egykori kormánybiztost és társait abban a Kecskeméten folyó büntetőperben, amelyet ma új bíróval tárgyal tovább a városi bíróság.

Tizennégyen ülnek a vádlottak padján abban a büntetőperben, amelyet 2008. februárban kezdtek tárgyalni a Kecskeméti Városi Bíróságon. Eddig húsz tárgyalási napot tartottak, ám néhány hónappal ezelőtt a bíró visszaadta az ügyet. A legutóbbi tárgyalási nap óta nem telt el fél év, így nem kell elölről kezdeni a pert, azt mától egy másik bíró tárgyalja tovább.

A bíróság a perben három vádiratot vont össze. Ezek a békéscsabai és a gyulai textilcégek ügyeivel külön foglalkoznak, míg a harmadik vádirat a BCB Rt. ingatlanjaival kapcsolatos ügyletekről szól.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy Sümeghy Csaba parlamenti képviselőként és a BCB Textil Rt. tulajdonosaként, 2000 januárjában nem tudott fizetni alkalmazottainak. A politikus egyben csődeljárás megindítását kezdeményezte saját cége ellen, amelyet 1997-ben jelképes áron vett meg a Magyar Külkereskedelmi Banktól.

Wappler László - akit a Balaton császárának nevezett Szlávy Bulcsú meggyilkolása miatt 15 évre jogerősen elítéltek - ennek a pernek a másodrendű vádlottja. A nyomozás során Wappler László egyebek mellett azt mondta: annak idején a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik vezetője kereste meg azzal, hogy "Sümeghynek a cégei miatt gondjai vannak". Így került a képbe Wappler és üzlettársa, id. Wachsler Tamás, akik a vádirat szerint strómanként alkalmazva Riczu Gyulát - ennek a pernek az elsőrendű vádlottját - "megvásárolták" Sümeghy Csaba textilcégeit.

Riczu Gyula a részvényátadásról szóló tárgyalásokon egyébként nem is vett részt, annak "létrejötte" után nem fizetett, a részvényeket sem vette át, mégis a BCB Rt. és a Giulio Rt. "tulajdonosa" lett, noha ekkor Sümeghy Csaba egy hitelügylet miatt már nem rendelkezett cégei részvényei felett.

A "részvényátruházási" szerződés napján Sümeghy Csaba, valamint idősebb Wachsler Tamás és Wappler László egy titkos szerződést írt alá. Ebben Sümeghy Csaba a fővárosi üzletembereket a kötőipari cégek reorganizációjával bízta meg. A feladat a két gyár adósságállományának kiegyenlítése, és egy kicsi, de működőképes cég kialakítása volt. Emellett annak "később, ellenszolgáltatás nélkül a megbízó (Sümeghy Csaba) tulajdonába adása."

A titkos szerződés szerint egyébként a megbízottak "bármilyen, a céggel kapcsolatos döntést meghozhatnak, és a megbízottak működése során felszabaduló pénzt 70-30 százalékos arányban osztja el egymás között megbízó és megbízott."

Sümeghy Csaba tavalyi bírósági meghallgatásán ártatlannak vallotta magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.