Faludy, a cionista, magyarellenes költő

Vámos József békéscsabai SZDSZ-es képviselő szerint Szabóné Kocziha Tünde, a Jobbik városi elnöke zsidózott a megyeszékhely közgyűlésén tartott csütörtöki közmeghallgatáson. Kocziha szerint ez nem igaz, ő "csak a cionista és magyarellenes Faludy György verse ellen tiltakozott".

A békéscsabai önkormányzat közgyűlése csütörtökön közmeghallgatást tartott, ahol felszólalt Szabóné Kocziha Tünde, a Jobbik békéscsabai vezetője, egyben a szervezet Békés megyei alelnöke. Mondandójában - egyebek mellett - azt kifogásolta, hogyan hangozhatott el az október 6-i városi megemlékezésen "a cionista és magyarellenes" Faludy György verse. Kocziha arra tett javaslatot, hogy a jövőben a városháza előzetesen kérje be a nemzeti ünnepségek helyi rendezvényeinek forgatókönyvét.

Faludy György
Faludy György

A Jobbik békéscsabai vezetőjének szavai ellen egyedül Vámos József szabaddemokrata képviselő tiltakozott, aki azt mondta: ember és ember, költő és költő között származás alapján senki nem tehet különbséget.

Megdöbbenésének adott hangot amiatt is, hogy cenzúra bevezetését javasolta a jobbikos vezető. Kifogásolta, hogy a súlyosan kirekesztő szavakat a testület, élén a polgármesterrel, nem utasította vissza.

Szabóné Kocziha Tünde kérdésünkre nem tudta megmondani, melyik Faludy-vers hangzott el. Mint kiderült, az Október 6 című. Azt mondta, ő nem zsidózott, ki sem ejtette a száján ezt a szót. Szavai szerint Faludy "köztudomásúlag magyarellenes költő volt, így e versével megbecstelenítették az aradi vértanúk emlékét".

Arra nem tudott választ adni, pontosan miben is állt Faludy magyarellenessége. Felvetésünkre közölte: nem tartaná cenzúrának, hogy egy-egy ünnepség forgatókönyvét előzetesen a városháza bekérné. "De ha ön így nevezi, akkor nevezze" - mondta.

"A mi valódi ellenségeink..."

Az ügyben kerestük Vantara Gyula polgármestert, de nem sikerült elérnünk. Találtunk viszont egy felvételt, amelyen Szabóné Kocziha Tünde a beszédét papírról olvassa föl. Azt mondja: "A hatalom célja önfeladásra kényszeríteni a magyar nemzetet, hogy aztán ellenállás nélkül adja át az országot a hódítóknak, a mi valódi ellenségeinknek." Szabóné itt látható és hallható.

MDF: Egy lépésre a könyvégetéstől

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A Magyar Demokrata Fórum megdöbbentőnek tartja, hogy az edelényi fideszes polgármester antiszemita megnyilvánulását követően a szélsőjobboldali Jobbik most be akarja tiltani, hogy Magyarországon hivatalos ünnepségeken az egyik legnagyobb magyar költő, Faludy György verseit olvassák fel. Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF országos elnökségének tagja úgy fogalmazott: "látjuk, hogy szít a gyűlölet még több gyűlöletet. A Jobbik mostani politikája csak egy lépésnyire van a nácik németországi könyvégetésétől, vagy a kommunisták Aczél György-i kultúrpolitikájától. A normális Magyarország azt üzeni a szélsőjobboldalnak: nem adjuk a magyar költészetet, nem adjuk a magyar nyelvet!" Kerék-Bárczy azt is hozzátette: minden demokrata kötelessége, hogy megvédje a magyar költészetet, megvédje a magyar nyelvet a szélsőjobboldal legújabbkori cenzúrájától. "Olvassunk Faludyt! Faludy pontosan ismerte a Jobbikhoz hasonló politikai mozgalmak lényegét, amit több versében is megfogalmazott" - tette hozzá az elnökségi tag.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.