Szép jutalmak a koldusszegény MTV vezetőinek

Nem csupán milliós fizetéseket kapnak hatvannál többen a Magyar Televízióban. Egy birtokunkba került dokumentum szerint jutalmakra súlyos százmilliókat fizetett ki az intézmény az elmúlt három évben.

Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke a nyilvános adatok szerint kétmillió-százezer forint személyi alapbért kap, ezen túl jogosult 12 havi átlagkeresetének megfelelő végkielégítésre. Ha esetleges távozásakor vállalja, hogy két évig megőrzi az MTV Zrt. titkait, újabb 12 havi átlagkeresetnek megfelelő juttatást kap.

Amit viszont már meg is kapott a csőd szélén táncoló közintézmény első számú vezetője: 2,9 millió forint prémium 2007-ben, 3 millió forint prémium 2008-ban, és egy 200 ezer forintos tétel ugyancsak tavaly. Az ügyvezető alelnök így összesen 6,1 millió forint extra juttatáshoz jutott ebben az időszakban. Ez itt nem számít kiemelkedően nagy összegnek. A mostani elnök egyik közeli munkatársa 2007-ben és 2008-ban 5,3 millió forint prémiumot kapott.

Akkor még Rudi Zoltán volt az elnök. Az ő elnöki posztról történt távozásával lett Medveczky első számú vezető, s Rudi azóta stratégiai és kommunikációs igazgatóként összesen 6,2 millió forint prémiumban részesült. Egyébként a volt elnöki juttatásai megmaradtak: kétmillió-százezer forint személyi alapbér + egyéb juttatások. Dobos Menyhért közéleti főszerkesztő - ő felügyelte korábban a Nap-keltét, most a tévé saját gyártású műsorát, a Ma reggelt - az adott időszakban 4,2 millió forint fizetésen túli juttatást kapott.

Lejjebb még több a pénz. A hír- és műsorszervezési területen tevékenykedő, a tévéhez Rudi Zoltán idején került, de most jelentős megbízás nélkül maradt több középvezető kapott 6, illetve 9 millió forint prémiumot 2007-2009 között, miközben a fizetésük 1-1,5 millió forint között mozog. Kommunikációs területen dolgozó vezető szakember - 1,5 milliós havi fizetése mellett - 4,6 millió pluszjuttatásban részesült az elmúlt három évben.

Szintén 4 milliós prémiumban részesült Móriczné Zvornik Csilla humánerőforrás-igazgató - havi 1,3 millió forintos fizetés és 150 ezer forintos gépkocsi-használati hozzájárulás mellett. A rendelkezésünkre álló információk szerint a televízió harminc munkatársa részesült 2007- 2009 közötti időben extra juttatásban. A legkisebb összeg 670 ezer forint (a tévé egyik tudósító munkatársa kapta), a legmagasabb pedig Shcatz Péter igazgatóé - 15,7 millió forint prémium és jutalék három év alatt.

Ő a nyilvános adatok szerint havi bruttó 1,5 millió forintot keres. Az évi 28 milliárd forint állami támogatás mellett folyamatosan pénzhiányra panaszkodó, a külsős szerződések felmondására kényszerülő Magyar Televízió információink szerint az utóbbi három évben több százmillió forint jutalmat fizetett ki vezető munkatársainak.

A Magyar Televízió Zrt. felügyelőbizottsága nem kommentálja a fenti számokat. Kapuvári Gábor, a televízió üzemi tanácsának (üt) elnöke lapunknak azt mondta: hozzá is jutottak el értesülések extrém mértékű végkielégítésekről, sőt, arról is, hogy a menedzsment jelentősen túllépte az erre a célra szánt keretet. Amennyiben a hír igaz, az üt hivatalosan is felkéri a cég felügyelőbizottságát: vizsgálja ki, milyen teljesítmények alapján fizettek ki nagy összegű prémiumokat, miközben hat éve nem volt fizetésemelés a Magyar Televízióban.

Nem fogadta el Medveczky Balázs ügyvezető alelnök másfél éves tevékenységéről készített beszámolóját tegnapi ülésén a médiumot felügyelő kuratórium elnöksége. Az elutasítást követően - bizalomvesztésre hivatkozva - 20 millió forintos értékhatárra csökkentették le Medveczky aláírási jogát; minden ezt meghaladó összegű szerződést jóváhagyásra be kell mutatnia az elnökségnek. Mivel a visszahívására nincs jogi lehetőség, a kormányoldal így próbálja meg szűkíteni Medveczky mozgásterét. Válaszul arra, hogy a kuratórium elnöksége szerint jogilag megkérdőjelezhető lépéseket tett az utóbbi hetekben. Elsősorban a Nap-kelte szerződésének egyoldalú felbontását tekintik ilyennek. A kuratórium egyhangúlag úgy döntött: újabb elnöki pályázatot írnak ki.

Az MTV székháza. Mi folyik bent?
Magyar Televízió
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.