Nincs támogatás - az önkormányzatnak önerőre sem futja

A Heves megyei Horton élő Pék Annamária százhatvanezer forintos villanyszámlával tartozik az áramszolgáltatónak: a két kiskorú gyereket nevelő négyfős család segélyekből és szociális támogatásokból él, mert az anya - közgazdászdiplomával - a környéken nem talál munkát, s technikusi végzettségű férje is csak alkalmi megbízásokat kap. Épp ezért örültek meg a lehetőségnek, amikor meghallották: a rászorultak az elmaradt díj visszafizetéséhez az energiaszolgáltatóktól kaphatnak támogatást, amelyet egy alapítványon keresztül lehet igényelni.

A horti család anyagi helyzete, s tetemes tartozása miatt jogosult is lenne a segítségre, azt azonban mégsem kaphatják meg. A pénz elosztásával megbízott, budapesti székhelyű Héra Alapítvány ugyanis feltételül szabta, hogy csak önkormányzatok vagy civil szervezetek pályázhatnak a támogatásra, úgy, hogy összegyűjtik a rászorulók kérvényeit, igazolják a kérelmezők nehéz szociális helyzetét, s úgynevezett önerőként befizetik a kért összeg 10 százalékát.

Sokan csak bízhatnak abban, hogy az áramszolgáltató nem kapcsolja ki a villanyórát

A horti önkormányzat illetékesei a támogatásért folyamodó Pék Annamáriának azt mondták: a falunak nincs pénze arra, hogy a tízszázalékos önerőt befizesse, ezért nem is fogadnak be a helyiektől ilyen kérelmeket. A patthelyzetet nem lehet megoldani, az asszony önállóan, magánszemélyként nem kérhet támogatást az alapítványtól. A kisebb településeknek sem pénzük, sem kapacitásuk nincs arra, hogy a pályázatban megadott október 31-i határidőig előteremtsék a tízszázalékos önerőt.

Hort mellett a közeli Csány vagy Heréd, de Hatvan városa is tehetetlen - nincs keretük arra, hogy minden egyes kérelem mellé odategyék a tízszázalékos önerőt. A hatvani polgármesteri hivatal szociális irodájának egyik munkatársa azt mondta: nem értik, miért szab ilyen feltételeket egy alapítvány, amelynek a dolga az lenne, hogy az áramszolgáltatótól a rászoruló fogyasztók támogatására megkapott pénzt eljuttassa oda, ahová kell - vagyis nehéz helyzetbe került emberekhez.

Nem kevés pénzről van szó. Az idén a Héra Alapítvány az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaságtól 65,2 millió, míg az E.ON-tól 435 millió forintos adományt kapott e célra. Mindezt Bacsó Nándor, az alapítvány ügyvezető igazgatója mondta el tudósítónknak, hozzátéve: a pénzt az utolsó fillérig kiosztják a rászorulók közt. Kérdésünkre, hogy miért kellett a tízszázalékos önerő befizetését feltételül szabni, talányos választ adott. Szavai szerint így próbálják rávenni a településeken működő, jól menő vállalkozásokat, hogy ők is vegyék ki részüket a társadalmi felelősségvállalásból.

- Nem feltétlenül az önkormányzatoknak kell ezt a pénzt elkülöníteni, ösztönözhetik a területükön működő cégeket is az adakozásra, például úgy, hogy építési telkek eladásakor, beruházások indításakor előnyben részesítik azokat, akik hajlandóak a közösségért is áldozatot vállalni - mondta az ügyvezető, aki hozzátette: a tízszázalékos önrész befizetéséről az alapítványuk kuratóriuma határozott, civil szervezetként ugyanis önállóan szabhatják meg, milyen feltételekkel adnak támogatást. Megtudtuk: az áramszolgáltatóktól kapott több mint félmilliárd forintot kamatozó betétben helyezték el addig, amíg a rászorulókhoz eljuttatják az adományokat - a négy főt foglalkoztató alapítvány részben ebből a kamatjövedelemből fedezi működési költségeit.

Bacsó Nándortól megtudtuk: ha egy önkormányzat hitelt érdemlően igazolja, hogy semmilyen körülmények között nem tudja előteremteni a tíz százalékos önrészt, a pályázatot elbírálók eltekinthetnek ettől a feltételtől. Az E.ON és az Émász illetékességi területéről 2300 önkormányzat igényelheti a Héra Alapítványon keresztül az áramszámla kifizetéséhez szükséges anyagi segítséget, s az előzetes felmérések szerint legalább 1800 önkormányzat él is ezzel a lehetőséggel - mondta Bacsó Nándor.

Mindez a horti Pék Annamáriát nem vigasztalja. Úgy tűnik, ő - habár rászorulna - egyelőre nem juthat támogatáshoz. Azt mondta, most csak abban bízik, hogy október 15-ig az áramszolgáltató nem kapcsolja ki náluk az áramot. Törvény garantálja ugyanis, hogy a hideg beköszöntével nem zárhatják ki a védett fogyasztókat az áramellátásból.

Tavaszig legalábbis.

A miskolci önkormányzat pályázik a Héra Alapítványnál a rászoruló fogyasztók támogatására - tudtuk meg Jirkovszkyné Szép Máriától, a polgármesteri hivatal szociális iroda-vezetőjétől. A borsodi városban a családsegítő intézet munkatársai gyűjtik össze a kérelmeket, s az öszszesítések után derül majd ki, mekkora önrészt kell előteremtenie a városnak. A szilvásváradi polgármester viszont még csak nem is hallott erről a lehetőségről, lapunk munkatársától értesült, hogy egy alapítványon keresztül kérhető ilyen támogatás. Szaniszló László azt mondta: a kétezer lelkes faluban eddig még senki nem jelezte az önkormányzat felé, hogy effajta segítséget kérne a díjhátraléka kifizetéséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.