MSZP: puccs készül a budapesti vezetés ellen

A fővárosi elnökség elnökség ellenáll: rendkívüli párttanácsülést hívott össze a vezetés ellen indult belső szervezkedések miatt.

Megkezdte a választási felkészülést az MSZP fővárosi szervezete. Nemsokára kétnapos felkészítő tábort tartanak Galyatetőn a jelölteknek és a kerületi elnököknek - értesült a Népszabadság. A programon részt vesz Lendvai Ildikó pártelnök mellett a választási kampányt előkészítő vezetés is, így Szekeres Imre bizottsági elnök, Szigetvári Viktor miniszterelnöki kabinetfőnök, Gál J. Zoltán korábbi kampányirányító, Puch László pártigazgató és Gyurkovics Tamás, a pártelnök kommunikációs főtanácsadója.

Horváth Csaba
Budapest, 2009. szeptember 10. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes az Országházban rendezett sajtótájékoztatón jelenti be, hogy ötmilliárd forintos rövid távú likviditási hitelt kért a főváros a BKV idei működtetésére a kormánytól. MTI Fotó: Földi Imre

A választási kampány budapesti lebonyolításáért Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke felel, kampányfőnökként. Molnár lapunknak elmondta: a felkészítőn prezentációkat és kutatásokat elemeznek. Utóbbi kapcsán megjegyezte: a közvélemény-kutatások eredményei szerint az MSZP fővárosi támogatottsága a BKV-botrányok hatására érdemben nem csökkent. Információink ezt nem támasztják alá, pontosabban a közvélemény-kutatók szerint nincs mi csökkenjen - a "BKV ügye minden biztosítékot kivert", ez inkább azon mutatkozik meg, hogy miközben Bajnai Gordon kormányának megítélése javult, ez nem húzta magával a szocialistákat.

"A fővárosi szocialistáknak óriási a felelősségük. Összefogásra van szükség, nem széthúzásra a következő időszakban", állítja Molnár Zsolt. Tény, hogy a budapesti eredmények jelentősen befolyásolhatják majd a választás kimenetelét. Elemzők szerint a Fidesz esetleges kétharmados győzelme is azon áll vagy bukik, hogy a fővárosban hagyományosan a szocialistákra szavazó körzetekben mit ér el az MSZP.

Hogy miként teremthető meg a kívánatos egység, egyelőre nem tudni, mert belső feszültség akad bőven. Az elmúlt időszakban több kerületben volt jellemző a sok belépő, majd a vezetőváltások miatt sok kilépő, s komoly vihart kavart a sietősen összeállított budapesti képviselőjelölt-lista is. Legutóbb a XVII. kerületi pártszervezet elnökségi tagja, Farkas Péter kezdeményezett aláírásgyűjtést.

A csoport honlapján elérhető felhívásában felszólítja a párt budapesti elnökét, Burány Sándort és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, hogy azonnali hatállyal mondjanak le tisztségeikről, s javasolja, hogy november közepéig hívják össze a budapesti küldöttértekezletet. A múlt héten pedig az MSZP budapesti központi pártszervezetének ülésén szavazták meg azt az indítványt, amely a szocialisták fővárosi választási listájának újraírását kezdeményezte.

A budapesti listát korábban hetvenszázalékos többséggel fogadták el, az újraírását pedig (amely két hónapos procedúrát igényelne) a fővárosi párttanácsnak kellene elvileg tárgyalnia, ez azonban még nem került szóba. A névsor elején egyébként Hagyó Miklós, Horváth Csaba, Burány Sándor, Steiner Pál, Molnár Zsolt, Pál Tibor és Józsa István szerepelnek.

A Népszabadság információi szerint az elmúlt napok belső szervezkedései miatt a budapesti elnökség holnapra rendkívüli párttanácsot hívott össze; itt vitatják meg az elsősorban a BKV miatt felgyülemlett nézeteltéréseket. Molnár Zsolt lapunknak arra a kérdésére, amely Hagyó Miklós helyzetére vonatkozott, azt válaszolta: "aki a párt egyik országosan elismert politikusát, Budapest főpolgármester-helyettesét választási időszakban belülről támadja, az a pártot is üti".

Kérdés az is, hogy a szocialista főpolgármester-jelölt mielőbbi megnevezése segít-e az egység megteremtésében. Lapunk úgy tudja, hogy a budapesti pártszervezet a jövő hét szerdán indítja el a jelölési folyamatot, az MSZP főpolgármester-jelöltjét pedig még a decemberi (kormányfőjelöltet, országos listát is állító) pártkongresszus előtt megnevezik - ez pedig újabb feszültségforrást jelenthet. Az erőviszonyok ismeretében - Hagyó megkopása után - a BKV rendbetételére jelentkezett másik főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba tűnik befutónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.