Hová lett az SZDSZ?

Az utóbbi napokban két újabb országosan ismert tagjának intett búcsút az SZDSZ. Pontosabban: Magyar Bálint és Sándor Klára maga döntött úgy, hogy hátat fordít a pártnak, miután Retkes Attila "új SZDSZ"-irányvonalát nem favorizálták. Ezzel nincsenek egyedül - számba vettük, mi maradt a 2006-os csapatból. Nos, alig valami.

Kusza árnyak
Kusza árnyak - a koalíció felmondásáról döntő április 27-i SZDSZ-küldöttgyűlés díszletének sziluettje

Magyar Bálint és Sándor Klára egy hónapja "ellenpártot" alapított, egyelőre Szabadelvű Polgári Egyesület (SZP) néven, három másik frakciótársukkal: Hankó-Faragó Miklóssal, Kuncze Gáborral és Világosi Gáborral. Magyar és Sándor tagja marad az SZDSZ-frakciónak, a másik három képviselő egyelőre a pártnak is. SZDSZ-esként viszont ezek után már nehezen számolhat velük a közvélemény. Hogy akkor mégis kikkel, az még nem egészen világos, hiszen Retkes Attila elnökké választása óta egyetlen új húzónévvel sem rukkolt elő a párt - így csak a régiek elvándorlását, a 2006-os csapat lemorzsolódását számszerűsíthetjük. Az erózió már a nyári tisztújításon is nyilvánvaló volt, hiszen Kuncze, Magyar és Pető Iván el sem mentek a tisztújításra; a korábbi elitből alig akadt, aki indult volna az ügyvivőségért.

Ügyvivők. A nyáron megválasztott tizenkét ügyvivő közül az új generációs Csőzik László és Weinek Leonárd zuglói polgármester rögtön le is mondott. Így az ügyvivői testületbe, ha lehet, még ismeretlenebb emberek kerültek, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesen kívül talán még Badacsonyi Szabolcs sorolható a viszonylag ismertebbek közé, ő is leginkább azért, mert Retkessel szemben indult a pártelnökségért.

A frakció. A 2006-os csapatra leginkább még a parlamenti frakció emlékeztet, leszámítva, hogy azóta (időrendben) Kis Zoltán, Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármester, majd Fodor Gábor volt pártelnök is lemondott mandátumáról (Gegesy mandátumát a Fidesz nyerte, Kisét Velkey Gábor, Fodorét pedig Ikvai-Szabó Imre, aki tegnap tette le az esküt). A jelenlegi 19 frakciótag közül az öt SZPE-s képviselőt, valamint a régóta inaktív Molnár Lajost és Pető Ivánt leszámítva, maradt 12, többé-kevésbé jelen lévő politikus - aktivitásuk viszont nem feltétlenül az "új SZDSZ" irányvonalának képviseletére irányul. Lásd például Kóka János frakcióvezetőt és támogatói körét, vagy azt a politikai deklarációt, amelyben Béki Gabriella, Gulyás József és Velkey Gábor képviselők, illetve a hírek szerint új párt alapításán fáradozó Ungár Klára egy önálló liberális mozgalom mellett tesznek hitet. Arra, hogy a frakcióban kivel lehet még számolni, az SZDSZ-ben is kíváncsiak: az országos tanácsuk a múlt héten kért hűségnyilatkozatot a frakciótagokról.

Összességében elmondható, hogy a 2006-os csapatnak körülbelül a fele morzsolódott le három év alatt, legalábbis a 2006-os választási listák alapján ekkora "lelépési arány" becsülhető. Az országos lista 174 jelöltjének körülbelül a harmada volt ismert politikus, ezek nagyjából fele már bedobta a törülközőt. A lista első harminc helyén szereplő húzónevek közül 14-en kiléptek, lemondtak vagy visszavonultak. A lista középső részén szereplő ismertebb nevek között is hasonló az arány, míg a lista utolsó húsz "tolóneve" közül szintén 14-en nincsenek már az SZDSZ-ben (közülük Halda Aliz, Litván György és Tardos Márton elhunyt).

Megyék. Ez az arány a megyei listavezetőkre is igaz (bár van átfedés az országos listával): a 19-ből heten maradtak aktív párttagok. A hírek szerint a 2006-os budapesti listavezető, Demszky Gábor főpolgármester, korábbi pártelnök is a visszavonulását fontolgatja, így hamarosan az utolsó bástya is ledőlhet - igaz, ahogyan egyik korábbi interjújában fogalmazott: ő már átadta a stafétabotot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.