A Fidesz választhat, reformok vagy hiánynövelés

A jelenlegi költségvetés szakmailag megalapozatlan, a kiadáscsökkentés átgondolatlan, de valószínűleg a bevételek sem a kormányzat várakozásai szerint alakulnak majd. A költségvetés visszavonását és egy új szerkezetű büdzsé elkészítését ezért sem tartom ördögtől valónak - nyilatkozta lapunknak Heim Péter közgazdász, akit az Orbán Viktor által említett kiigazítás szükségességéről, realitásáról kérdeztünk.

Példaként említette, hogy az önkormányzatoktól elvont pénz nem jelent semmit, ha eladósodnak a helyhatóságok, de a közösségi közlekedésből sem lehet érdemi reform nélkül kivonni jelentős összegeket - a BKV és a MÁV helyzetének rendezésére szerinte együttesen 250 milliárd forintra lenne szükség, a reformot pedig több év alatt lehetne véghezvinni.

Összességében az elemző szerint - a közlekedési vállalatokon kívül a jegybank és a fejlesztési bank várható veszteségét, továbbá a tervezettnél alacsonyabb áfabevételeket is figyelembe véve - jövőre mintegy félezermilliárd forinttal kellene konszolidálni a rendszert, miközben csak 300 milliárd van a tartalékban.

A forrás? "Nem tartható a 3,8 százalékos hiánycél, ezt mindenki tudja" - hangsúlyozta Heim Péter, aki szerint 2010 végére a konszolidáció, a tartalékok nullázása mellett is 4,5-5 százalékos hiány várható - de szerinte ez egyáltalán nem baj, "legalább végre tiszta képet kapunk". A rendszer megtisztítása esetén pedig szerinte az IMF is el fogja fogadni a magasabb hiányt.

Ahol gyorsan és hatékonyan lehet lépni, az a bürokrácia csökkentése, máshol szerinte már nincs számottevő tartalék a rendszerben. Két év alatt a közgazdász szerint a GDP 1,7 százalékával kellene csökkenteni a bürokratikus kiadásokat, a pénzt pedig szja-, illetve járulékcsökkentésre költeni. Összességében 800 milliárd forinttal kellene csökkenteni az állami jövedelemkoncentrációt, és pár százmilliárd forintot lehetne hozni a korrupció leszorításával is.

De mindez még mindig csak szükséges, de nem elégséges feltétele az ötszázalékos növekedési szint elérésének - márpedig ezt a szintet el kell érnünk a következő tíz évben, ha a regionális versenyben helyt akarunk állni - tette hozzá az elemző.

Összegezve, a következő kormány előtt nem lesz érdemi választási lehetőség: konszolidáció, reformok - vagy további hiánynövelés.

Heim Péter: Egy új szerkezetű büdzsé  elkészítését  sem tartom  ördögtől  valónak.
Heim Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.