Mégsem olyan nagy üzlet a Kopaszi gát?

Visszavenné a Kopaszi-gátat Újbuda önkormányzata - jelentette be egy kedden tartott városrehabilitációs konferencián Schreffel János XI. kerületi főépítész.

A Duna szabályozásával létrejött mesterséges öböl, illetve az előtte húzódó gát és a mögötte fekvő, csaknem hétszázezer négyzetméternyi gyönyörű terület magánbefektető bevonásával történő hasznosításáról 2003-ban döntött a XI. kerületi képviselő-testület. Az ellenzék által hevesen bírált határozat értelmében a kerület nem piaci áron, hanem könyvértéken vitte be a telkeket egy Leisztinger Tamás ingatlanfejlesztő érdekeltségével közös cégbe. Még a terület értékét jelentősen növelő szabályozási terv elfogadását sem várták meg. Később az önkormányzat - még a beruházás befejezte előtt - kiszállt a közös projektből. (Egyszázalékos tulajdonrésze azért maradt.) Így csak a bevitt ingatlan apportértékének inflációval, 550 millió forinttal növelt árát kapta vissza a kerület, míg az ingatlan felértékelődéséből származó milliárdos haszontól elesett - hangoztatta annak idején Schneller Domokos fideszes képviselő, aki 2007-ben tett feljelentést különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanújával. Az idén májusban újabb feljelentést tett a képviselő, ezúttal közokirat-hamisítás és csalás miatt. Szerinte Molnár Gyula kerületi polgármester a Lágymányosi-öböl három telkét még a testület döntése előtt eladta a szocialista kötődésűként ismert üzletember egyik érdekeltségének. A polgármester úgy tudja, hogy jelenleg már egyik ügyben sem zajlik nyomozás.

Mindenesetre az egykori közös cég, az Öböl XI. Kft. 99 százalékát birtokló Öböl Invest Kft. 75 százalékát néhány hónappal az önkormányzat üzletből való kiszállása után - sajtóértesülések szerint 25 milliárd forintért - megvette egy portugál befektetői csoport (Mota-Engil, Finibanco, Estia).

Az önkormányzat kezdetektől úgy tervezte, hogy a szabadidő park elkészülte után kiszáll a cégből - tájékoztatta lapunkat akkoriban Molnár Gyula. Most viszont úgy látja, hogy a 4,5 milliárdból - ebből 2,75 milliárdos hitelből - megvalósult közpark elkészülte óta a beruházás lelassult és az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy az ingatlanfejlesztőnek nem áll szándékában a közpark teljes körű üzemeltetése. A területen megépült 14 modern pavilon közül csupán kettőt használnak: az egyikben egy étterem, a másikban a kikötő irodái működnek. A gyönyörűen parkosított hatalmas parkban hétvégenként sokan vannak, de alig tudnak valamit is csinálni. A terület szépségéhez mérten erősen alulhasznosított. A polgármester ezért azt javasolja a képviselőtestületnek, hogy vegye vissza üzemeltetésre a közparkot.

- Az önkormányzat csupán az egyik tárgyalópartnerünk. Még semmi sem dőlt el - mondja Szörcsök Gabriella, az Öböl XI. Kft. értékesítési vezetője. - A gát hasznosítása a cég kiemelt feladatai közé tartozik, ráadásul ingatlanfejlesztési referenciának szánjuk a területet. Folyamatosan tárgyalunk a lehetséges üzemeltetőkkel. A megállapodást nehezíti, hogy az épületeket a fejlesztés érdekeit szolgáló koncepció szerint akarjuk hasznosítani, miközben a területet továbbra is az ellenőrzésünk alatt maradna.

Az önkormányzat a jobb megtérülés érdekében - a pavilonok csupán szerkezetkészek, így az üzemeltetőt komoly kiadások terhelik - minimum 25 évre szerződne, ráadásul magának kéri a rendezvényszervezés és a reklámértékesítés jogát. A fentiekből és az épületek bérbeadásából származó bevételek az első bevezető évet követően egyensúlyba hozhatóak a kiadásokkal - jelentette ki lapunknak a polgármester, aki szerint nincs ellentmondás a múltbéli döntések és a jelenlegi javaslat között. - Akkor az volt az előnyösebb a kerületnek, ha eladjuk a területet és ott egy ingatlanfejlesztő hoz létre egy közparkot, mivel erre saját forrásokból nem lettünk volna képesek. Most viszont az a kerületben élők akkor járnak jól, ha a közparkban valamennyi lehetséges szolgáltatás elérhető. A fejlesztőnek ez láthatóan nem érdeke. Ők építeni akarnak és nem üzemeltetni.

A kft. tehát adná, a kerület vinné a területet, de egyelőre alig van több érintkezési pont. Mind jogi, mind pénzügyi terveik tekintetben távol állnak egymástól a felek. A képviselőtestület pedig csupán arra adott felhatalmazást a polgármesternek, hogy készíttessen részletes gazdasági számításokat, a beruházóval való tárgyalásra nem.

A pavilonok kihasználatlanul állnak
Újbuda, pavilon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.