Alcsúton tesztelik a Fidesz képviselőjelöltjeit

130 + 30 + 16 - ezzel a képlettel írta le lapunknak a Fidesz egyénijelölt-állítási folyamatát az ellenzéki párt egyik vezető politikusa.

Ez azt jelenti, hogy a 176 egyéni körzet közül százharmincban van "fix" jelölt (ez különösen azokra a helyekre vonatkozik, ahol a képviselő a 2002-es és a 2006-os választásokon is hozta a mandátumot), 30 körzet "szinte biztos", 10-16 pedig egyelőre "nyitott".

Az viszont nem kérdéses, hogy a választókerületi elnökök lesznek a képviselőjelöltek, hiszen ők működtetik a helyi aktivista rendszert, végzik a terepmunkát.

Szijjártó Péter, a Fidesz pártelnöki kabinetjének vezetője pár nappal ezelőtt megerősítette lapunknak, hogy Orbán Viktor pártelnök elkezdte a lehetséges képviselőjelöltekkel való személyes egyeztetéseket. A találkozókon számba veszik az eddigi teljesítményt, és "váltanak egypár szót a jövő teendőiről mind a Fideszt, mind a kormányzást illetően".

A pártvezetés egyébként interaktív online kapcsolatot alkalmaz, amelynek lényege, hogy a pártközpont képes szinte percre pontosan nyomon követni, hogy egy-egy választókerületi elnök mennyire aktív, mennyi időt foglalkozik a számára megküldött feladattal - tudtuk meg. A fideszes forrásaink szerint nem lesznek "nagy sértődések", mindenki választási sikerre számít ugyanis, "akkor pedig szépen osztják a pozíciókat".

Szijjártó Péter azt nem árulta el lapunknak, hogy Orbán Viktor pártelnök mellett kik vannak még jelen a "jelöltkiválasztó" megbeszéléseken. Ugyanakkor mások lapunkat arról tájékoztatták, hogy Kövér László választmányi elnök és Kubatov Gábor pártigazgató, illetve az illetékes regionális igazgató is részese az egyeztetéseknek, amelyek a kiszivárgott hírek szerint általában a Fejér megyei Alcsúton folynak.

A program szerint a meghallgatások végén, november közepén véglegesíthetik a 176 egyéni körzetben jelölt listáját, azután döntenek az országos, illetve a területi listákról.

Lapunk úgy értesült, hogy a következő választásokon Fidesz- KDNP-jelöltek lesznek, s a kereszténydemokraták, ahogyan 2006-ban, nagyjából most is 24 helyre számíthatnak a 176-ból, "esetleg egy-két pluszkörzetre". A KDNP-s jelöltek meghallgatásakor Semjén Zsolt pártelnök is jelen lesz Orbán Viktor mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.