Kiszorítaná a városháza a Centrumot a fővárosból

Két kerületben is ma jár le a Centrum Parkoló Kft.-vel a fizetőparkolás üzemeltetésére korábban kötött, tíz évre szóló szerződés. A fővárosi fizetőparkolásban eddig gyakorlatilag versenytárs nélküli magáncég így konkurenciát kaphat.

A főváros arra készül, hogy egyik, parkolással foglalkozó társaságát (a mélygarázsokkal és kamionok behajtási engedélyei kiadásával foglalkozó Parking Kft.-t, vagy a két önkormányzati parkolási társulást, a Nagykörúton, az Andrássy úton és az Újlipótvárosban dolgozó BÖPT-öt vagy az V. kerületben tevékenykedő FKPT-t) közszolgáltató céggé minősítse. Ehhez az alapító okiratot kell módosítani, s ennek révén az adott cég közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül, közvetlen szerződés alapján vehetné át a fizetőparkolás működtetését.

Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. vezetője lapunknak a részletekről azt mondta, hogy a fővárosi cég megbízása esetén a parkolási bevételek teljes egészében az önkormányzatokhoz folynának be. Az üzemeltető cég pedig az üzleti terv elfogadásával kaphatná vissza a parkolási bevételekből a működéshez szükséges költségeket. Ezen felül legfeljebb minimalizált profithoz juthatnának, amelynek mértéke a saját tőkére vetített infláció plusz három százalék volna. Gyarmati szerint ez jóval előnyösebb konstrukció, mint a jelenlegi Centrum-megbízások.

Bár a kerületek autonómak, és a főváros nem utasíthatja őket arra, hogy az ő társaságával szerződjenek, a Parking vezetője szerint "az észérvek és a közvélemény nyomása révén" aligha volna más választásuk. Ellenkező esetben a kerületeknek kellene megmagyarázniuk a választóiknak, miért is döntöttek olyan parkolócég megbízása mellett, amely a bevételeknek csak a töredékét osztja vissza nekik. Gyarmati szerint a fővárosi, közszolgáltatóvá minősített parkolócég legkésőbb 2011 elején vehetné át egységesen a budapesti fizetőparkolást.

Kérdés, hogy nem fut-e ki az időből a városháza. Három belső kerületnek - a Terézvárosnak, Erzsébetvárosnak és Józsefvárosnak - ugyanis mostanában járt vagy jár le a korábban kötött, tízéves szerződése a Centrummal.

A Terézvárosban ma foglalkozik a képviselőtestület a Centrum szerződésével. Bajor Zoltán (SZDSZ) alpolgármester lapunknak azt mondta, hogy nagy érdeklődéssel fogadta a fővárosi szándékát, de várja annak részleteit, addig érdemben nem tud nyilatkozni róla. A VI. kerület már korábban kiírt közbeszerzési eljárást a helyi fizetőparkolás működtetésére, azt azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság felfüggesztette, egyes vélemények szerint elsősorban azért, mert a feltételeket mintha túlzottan is a Centrumra szabták volna. Bajor szerint ennek ellenére a cég szerződésének lejárta után is kell valamilyen megoldást találni a fizetőparkolás üzemeltetésére, ezért ma minden bizonnyal arról döntenek, hogy - a korábbi feltételekkel - átmeneti megállapodást kötnek a Centrummal a folytatásról, amíg más társaságot nem találnak vagy le nem zárul a felfüggesztett tender.

Hasonlóan nyilatkozott Kocsis Máté (Fidesz), Józsefváros alpolgármestere is. Érdeklődésünkre elismerte, hogy e mostani rendszer fenntarthatatlan, de nem mondhat le a kerület arról a 25 millió forintról, amely az év hátralévő részében járna neki a Centrumtól a parkolási bevételekből. A cég szerződését ezért az év végéig átmenetileg meghosszabbítják, az idő alatt pedig az önkormányzatnak előnyösebb konstrukciót igyekszenek találni. A VIII. kerületben az átadást nehezíti az a vita is, amely arról szól, hogy a cég információink szerint több százmillió forintot kérne, hogy a parkolóórák mellett az azokhoz szükséges szoftvert is átadja az önkormányzatnak.

A VII. kerületben a héten döntöttek a Centrummal való ideiglenes hosszabbításról. Gergely József (MSZP) alpolgármester szerint a korábban kiírt parkolási tenderük eredményes lezárásáig szól a hoszszabbítás, várhatóan ugyancsak az év végéig. Kerestük a Centrum vezetőit is, lapzártánkig azonban nem sikerült nyilatkozót elérnünk.

Parlamenti bizottságot sürget az MDF

Az MDF felszólítja az országgyűlési frakcióval rendelkező pártokat, hogy támogassák a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a Centrum Parkoló Kft. ügyében. Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvivője tegnap sajtótájékoztatón közölte: az MSZP és a Fidesz parlamenti mulasztásának köszönhető az, hogy a VI., VII., és a VIII. kerületben pályáztatás nélkül továbbra is pénzt szedhet a Centrum Parkoló Kft. Emlékeztetett: az Alkotmánybíróság fél éve szabad utat engedett az MDF által még 2007 májusában kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság felállításának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.